1974 – 2024
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
Jan de Hont is een fenomenaal gitarist. Voorzichtig tokkelen op een gitaar deed hij thuis in de Amstelbuurt. En soms speelde hij in de hal van het Amstelstation, waar de muziek zo lekker galmde. La Comparsa speelde hij solo als bandlid van De Maskers. Tot een jaar of tien geleden stond het in de Top2000.
Jan is niet de enige popartiest wiens sporen in Amsteldorp liggen. Ria Valk woonde er toen ze nog brave Franse chansons vertolkte. En natuurlijk Henk Hofstede, zanger van de Nits. Hij werd er geboren en zijn familie bleef er wonen.
De Nits bestaat dit jaar een halve eeuw. Bij die gelegenheid verscheen het mini-album Tree House Fire. In hun beginjaren repeteerden ze in het gebouw van Speeltuinverenging Frankendael aan de Fahrenheitstraat. Dat was ook een plek waar The Aprons Strings oefenden, de band die aan de basis stond van Rob de Nijs’ begeleidingsband The Lords. Henk Hofstede, geboren in de Celsiusstraat, zingt en speelt gitaar in de Nits. Hij is zeer productief als schrijver van songteksten. Zoals bijvoorbeeld die op het album ‘In the Dutch mountains’ uit 1987. De titelsong verwijst naar zijn jeugd in de laaggelegen woonwijk – acht meter onder de Weespertrekvaart.
J.O.S. Days is de knappe, gemixte geschiedenis van de roemruchte voetbalclub, de oorlog en familietradities. Op één na de grootste Nits-hit. De videoclip van ‘mountains’ is in Amsteldorp opgenomen, gedeeltelijk in het geboortehuis van de zanger, wiens moeder daar toen nog woonde. Leeftijdgenoten uit de buurt herkenden de beelden altijd.
Wel vaker waren flarden van impressies in teksten van Hofstede te herleiden naar zijn omgeving. Natuurlijk in de song ‘Dapperstreet’ maar zeker ook in ‘Nescio’, naar de schrijver die ook aan Oost nauw verbonden is. Dapperstreet en Nescio staan niet op het mountains-album. Toch zijn alle vijftien tracks opgedragen aan de buurt die zoveel muziek voortbracht.
Geef een reactie