Het ontstaan van Stichting Vrienden van Watergraafsmeer en wat hebben wij zoal al voor elkaar gekregen aan mooie projectjes.
Halverwege 2016 kwamen er ergernissen boven drijven wat betreft het beheer van de website van Geheugen van Oost. Er werden beslissingen genomen zonder over de gevolgen nagedacht te hebben, nee het was niet leuk meer om daar als vrijwilliger rond te lopen.
Overleg!!!! Nee dus. Te zot voor woorden pffff.
Eind december 2016 hebben Jo Haen en Ron de Wit de knoop doorgehakt om per 1 maart 2017 voor ons zelf te gaan beginnen.
We hadden allebei dezelfde voorkeur … onze “liefde” voor de Watergraafsmeer … dus de keuze was snel gemaakt.
Vrienden van Watergraafsmeer werd en was geboren.
In 3 maanden tijd hebben wij bijna alles wat wij zelf op de website van GvO over de Watergraafsmeer hadden gepubliceerd verwijderd en op onze nieuw gemaakte website geplaatst.
1 maart 2017 ging vriendenvanwatergraafsmeer.nl online.
Het eerste item dat wij op de website plaatsten was in de winkelrubriek: Akkerstraat 32 (onbedoeld grappig eigenlijk). Dit was namelijk het ouderlijk huis van Johan Cruyff waar zijn vader de groentezaak runde en waar Johan menig balletje voor de deur trapte. Op een steenworp afstand van het Ajax-stadion De Meer.
Het bleek voor ons een schot in de roos. Mede door onze FB-groep werd onze site in een rap tempo tot een niet meer weg te denken historisch begrip.
We kregen verzoeken om te mogen adverteren op onze website, wauwww…, geweldig deze financiële steun in de rug.
Op advies van een adviesbureau werden wij op 18 april 2017 een Stichting.
Een stichting heeft een bestuur nodig en zo trad René van Eunen toe tot het bestuur.
Ron werd voorzitter
Jo werd penningmeester
Rene werd secretaris
Daniëlla van Leeuwen werd 2e penningmeester en Els Haen werd commissaris
De website groeide maar door en we werden steeds vaker benaderd door andere partijen voor advies of hulp.
Inmiddels zijn we bijna 7 jaar verder en bezoeken gemiddeld 3.000 mensen per week onze website en hebben wij op FB +/- 7.600 volgers.
Qua omvang was onze website inmiddels ruim 10 Gigabyte, onze hostingpartij begon te protesteren. Tja wij timmerden dan ook flink aan de weg. Met de hulp van onze oude hostingpartij zijn wij toen overgestapt naar een grotere hostingpartij “Antagonist” die onze omvang van de website wel aan kon maar het prijskaartje wat daar aan hangt mocht mag er dan ook zijn. Maar stoppen was geen optie.
Successen waar wij trots op zijn
Doordat het ons redelijk voor de wind gaat proberen wij elk jaar een mooi project te omarmen.
Ons eerste grote project was halverwege 2018 het gehavende graf op De Nieuwe Ooster van de laatste burgemeester van de Watergraafsmeer. Dat hebben wij laten restaureren.
Supertrots waren wij dat zo’n klein groepje als wij zijn dit voor elkaar heeft gekregen.
Steenhouwer Berkenhamer heeft het prachtig gerestaureerd, een compliment hoor.
Dit smaakte naar meer, ons volgende project duurde wat langer omdat hier meerdere partijen (gemeente Diemen en de belangenvereniging van begraafplaats Rustoord) bij betrokken waren maar in oktober 2020 was het dan zover, Pieter Nieuwland, het wonderkind van de Watergraafsmeer had geen gedenksteen en mede door ons toedoen kreeg hij een eigen gedenksteen op begraafplaats Rustoord in Diemen.
Onze grote wens … een Watergraafmeermuseum
Dit kwam bij toeval in januari 2021 op ons pad, in het nieuwe gebouw van het sportbeheer op Sportpark Middenmeer mochten wij een grote gang en de portiersloge inrichten, niet super groot maar voor ons groot genoeg. Van Fonds voor Oost kregen wij een kleine subsidie om vitrinekastjes aan te schaffen. Wij ontvangen nog regelmatig pronkstukjes om in het museum te kunnen laten zien aan de bezoekers.
Op De Nieuwe Ooster hebben wij 2 bomen geadopteerd door middel van een herdenkingsbordje. De ene boom, de Zuilvormige Zomereik staat pal bij het graf van Burgemeester de Wit, en de tweede boom, de Goudiep staat pal bij het graf van Watergraafsmeerkenner dhr. Jaap Kruizinga.
Door een artikel in buurtkrant #Dwars (editie 225) over Klaartje de Zwarte-Walvisch startten wij op onze FB-pagina een geldinzameling voor een Stolperstein voor haar. Wij haalden zoveel geld op dat wij voor haar man Joseph de Zwarte ook een Stolperstein konden aanvragen. Begin december 2021 zijn deze aanvragen de deur uitgegaan. Door de lange wachttijd vanwege de vele aanvragen werden “onze” steentjes “pas” op 17 januari 2024 geplaatst. Een zeer indrukwekkende gebeurtenis voor de deur van de Tweede Oosterparkstraat 245.
In oktober 2022 hoorden wij dat er een tekort was aan vogelnestkastjes op ons mooie sportpark Middenmeer. Een nestkastje gaat in de buitenlucht gemiddeld 5 a 6 jaar mee.
Samen met Stichting Natuur Je Beste Buur deden wij via onze website en onze FB-pagina een oproep voor een kleine donatie voor nieuwe vogelnesthuisjes. Het resultaat was waanzinnig: wij haalden geld binnen voor 42 nieuwe vogelnesthuisjes.
Naast deze donatie-aktie werd bekend dat wij ook een kleine subsidie van Anmec en Fonds voor Oost tegemoet konden zien daar zij het een prachtig initiatief vonden.
Dit was geweldig nieuws omdat door corona het vogelnesthuisjesgebeuren op Sportpark Middenmeer nagenoeg 2 jaar stil had gelegen.
Met al deze financiële bijdragen kan er een mooie inhaalslag gemaakt worden. Totale vogelnesthuisjes score kwam daar door op 115 stuks. Waanzinnig goed.
Wat wij ook jaarlijks meerdere keren organiseren zijn buurtverhalenwandelingen en lezingen. Vooral de wandelingen zijn heel populair. De wandelingen vinden steeds in een andere buurt van de Watergraafsmeer/Oost plaats. Verhalen van de site worden ter plekke voorgelezen, informatie over de buurt wordt gegeven maar er is ook gelegenheid eigen herinneringen te vertellen.
Achter ieder grafmonument schuilt een levensverhaal. Sommige verhalen kent bijna iedereen omdat de overledene onlosmakelijk verbonden is met in ons geval de Watergraafsmeer, zoals bijv. de verhalen van burgemeester de Wit en dhr. Jaap Kruizinga. Met behulp van nabestaanden en DNO hebben wij het voor elkaar gekregen dat er bij beide heren een stenen archiefbord met informatie geplaatst is.
Ook geven wij ieder jaar de VvWGM Jaarprijs uit aan een persoon die zich meer dan positief heeft onderscheiden voor zijn/haar vrijwilligerswerk voor de Watergraafsmeer.
2019 – Pastor Nico Essen
2020 – Annette Broers
2021 – Peter Vergeer
2022 – Els de Vos
2023 – Frank Stork
2024 – Gitta Bessem
2025 –
24 september 2023 trad René van Eunen af als secretaris
—————————————————–
—————————–
Historisch moment
1 maart 2017 werd onze website VvWGM.nl opengesteld voor bezoekers.
Beetje bij beetje werden de bezoekers aantallen steeds hoger.
2017 – 46.826 bezoekers op de website
2018 – 64.324 bezoekers op de website
2019 – 102.934 bezoekers op de website
2020 – 179.010 bezoekers op de website
2021 – 182.738 bezoekers op de website
2020 en 2021 was de corona periode…
2022 – 151.723 bezoekers op de website
2023 – 139.991 bezoekers op de website
…. december 2024 verwelkomden wij onze 1 miljoenste bezoeker op onze website.
Bizar, bizar is dit gewoon. Apetrots zijn wij met deze mijlpaal.
2024 –
Geef een reactie