Het opengereten huis

1

1943

Door: F. Beekman is in 1934 geboren in de Johan Keplerstraat . Daarna woonde hij op de Amstelkade en de Meeuwenlaan om op zijn 4e of 5e jaar weer terug te keren naar Amsterdam-Oost; naar de Boylestraat, misschien wel een van de kortste straatjes in Amsterdam.

Het oude huis naast de tochtsloot aan de Middenweg. (foto 2006 Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Het oude huis naast de tochtsloot aan de Middenweg.
(foto 2006 Jo Haen) Alle rechten voorbehouden

Recht tegenover de Emmakerk aan de Middenweg stond een prachtig oud huis naast de tochtsloot die daar toen was (en er misschien nu nog altijd is). Daar woonde, zoals de hele buurt wist, een beruchte ‘OW-er” die dat huis in het oorlogsjaar 1944 op een nogal protserige manier had laten opknappen. Langs de Middenweg stonden grote bomen, ik denk dat het iepen waren.

Op zeker moment in de oorlogswinter werden die bomen officieel gekapt. Waarschijnlijk door de gemeente, want het gebeurde overdag. Ik zie die houthakkers nog voor me, met hun grote bijlen en trekzagen en wat een mooie spaanders er door die gasten geslagen werden. Die waren voor ons! Toen de boom die tegenover het huis stond aan de beurt was gebeurde er een ‘ongelukje’. In plaats van dat de stam naar het midden of opzij van de weg viel, viel die recht naar achteren dwars door het huis heen dat van boven naar beneden als een sardineblik werd opengereten. Wat heeft de hele buurt daarover gegniffeld en stiekem van genoten!

Share.

1 reactie

  1. Wat een verhaal. Nooit geweten, terwijl ik elke dag daar langs kwam om. Naar school toe te gaan.
    Volgens mij is het er nog steeds het tochslootje.

Leave A Reply