1967
Sinds 1975 schreef toenmalig Watergraafsmeerder Frank Roos voor het Amsterdams Stadsblad. (De krant was als Wiering’s Weekblad begonnen aan de Hogeweg.) De redactie vroeg hem artikelen voor de nieuwe pagina Oost. Later organiseerde hij edities voor alle windrichtingen in de stad plus kranten in Buitenveldert en de Bijlmer. Jarenlang beheerde hij het Watergraafsmeer-archief van historicus Jaap Kruizinga. In een serie korte stukken haalt hij herinneringen op.
‘Bouw hier geen tweede Kruisberg’ was in grote letters geschilderd op de brede gevel van een woonhuis aan de Van ’t Hofflaan. Het huis grensde aan een braakliggend veldje op het Robert Kochplantsoen waarop veel gespeeld werd – ook door mij, ik woonde er pal naast. Een persfoto van het protest stond op 16 augustus 1967 zelfs bovenaan de voorpagina van het Limburgs Dagblad.
De Kruisberg was een “Rijksasiel voor psychopaten” in Doetinchem. Een patiënt met verlof had een paar maanden eerder een 19-jarige vrouw vermoord.
Een opvangcentrum voor psychiatrische patiënten was volgens burgemeester en wethouders in Amsterdam nodig omdat particuliere instellingen zouden sluiten. Het huis was bedoeld voor patiënten die in een psychiatrisch ziekenhuis zijn verpleegd en weer aan de maatschappij konden wennen.
Bureau Voorlichting van de gemeente hanteerde destijds brieven met rood briefhoofd voor persberichten en blauwe voor brieven aan de bevolking. Als buren kregen wij een blauwe in de bus. Die bevatte een uitnodiging voor een voorlichtingsbijeenkomst in jeugdhonk Sjaloom. Aanleiding was “enige ongerustheid onder sommigen in uw woonbuurt.”
Ter geruststelling stond er dat de toekomstige bewoners “beslist geen overlast” gaven en dat elders in de stad al 26 van deze huizen bestonden.
Het Queridohuis is er toch gekomen. Wij buren hebben nooit overlast ervaren, maar maakten ons zorgen over iemand van de eerste generatie bewoners. Hij had een kennelijke dwangneurose waardoor hij bij het oversteken steeds langdurig op een putdeksel stond te hobbelen. Op de T-splitsing was dat wel degelijk gevaarlijk.
Het Queridohuis aan het Robert Kochplantsoen 19 was van 1970 tot 1989 in gebruik. Daarna werd het een kliniek voor ouderen.
Geef een reactie