Het Rijke Roomsche leven op het Linnaeushof

2

1934 – 2005

Door: Martin Heuwekemeijer (1928). Heeft zijn jeugd doorgebracht op het Linnaeushof en in het grote huis annex muziekwinkel op de Bredeweg in de Watergraafsmeer. Hij is nu gepensioneerd en woont sinds 1983 in Schagen.

Martin Heuwekemeijer met broertje Dik op de trap van het hoofdportaal van de kerk. (1933) . Foto: Martin Heuwekemeijer Alle rechten voorbehouden

Ongeveer 70 jaar geleden werd mij door zuster Bruno van het Claraklooster te kennen gegeven, dat ik niet geschikt was voor verdere opleiding tot misdienaar. Er bleef dus niets anders over dan me op te geven voor het kerkkoor. Bij nader inzien veel beter, aangezien ik deel uitmaakte van een gezin met zeer muzikale ouders.

Dirigent was de heer Speets, trompettist van het Concertgebouworkest, die ooit tijdens de zangles een aanwijsstok op mijn hoofd in tweeën mepte. Achter het “spreeuwenkissie” (er was toen nog geen orgel) de heer Piet Visser. Alles onder toeziend oog van mijn vader in de zijbeuk.
Ik herinner me nog de zangers Hazelzet, Westrop, Wiewel, Schutte, Kramer e.a.

Elke zondag Hoogmis in toog en superplie. Het was gelukkig niet ver, want mijn ouders dreven een muziekhandel aan de overkant naast de beeldenwinkel van koster Pronk. Na de Hoogmis kon je ’s middags weer terug naar de kerk voor de “lering” van pastoor Zoetmulder. Niet bepaald een pretje.

Processiestoet op het Linneaushof Kerkplein op het Linnaeushof (H.H.Martelaren van Gorcum) met processiestoet. Op de foto o.a. pastoor Nolet met monstrans, kapelaan Eppings, acolieten Ad Smiers en dhr.Somers, kerkmeester Spit en dhr.Rozestraten. Foto is uit 1933 en is afkomstig van dhr. Ad Smiers. Alle rechten voorbehouden

Geweldig mooi vond ik de grote processie door de tuin. Dan mochten we helpen met het afbakenen van het eigen terrein op het voorplein d.m.v. het plaatsen van ijzeren palen, waardoor de processie ongestoord kon verlopen. Uniek in Amsterdam. De huizen rondom de kerk waren getooid met geel-witte vlaggen, het Heilig Hartbeeld in de vensterbank, brandende kaarsjes en bloemen.

Na mijn verhuizing naar Slotervaart kwam ik nog regelmatig terug om samen met zus Nel aan het orgel, broer Dik op de trombone en ikzelf op de trompet enige muzikale luister bij te zetten aan de huwelijksmissen van mijn vele zussen en broers.

Al met al een schitterende jeugd in de Watergraafsmeer, waar destijds op het Linnaeushof een enkele auto en soms de groentekar van Botman geparkeerd stond. Mijn oudste en beste vrienden Herman Brandt, Ad Hesp en Co Buijs stammen dan ook allemaal uit de “Martelarentijd”.

Voor muziekhandel Bredeweg Martin met jongste broer Toon voor de muziekhandel Bredeweg 21 (1955). (Foto is afkomstig van de verteller) Alle rechten voorbehouden

Nota voor Kerk en Altaar van de parochie H.Mart.v.Gorcum .
Ontvangen van den heer Haen in 1948 ƒ1,50 (!). Het notaatje is getekend door Pastoor M.Nolet. Bron: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. En de Processie’s door de tuin waren in de 50 er jaren ook nog, en mijn vriendinnetje had net zoals op de foto een wit jurkje met grote strik , ze werd aangenomen , en dat was groot feest.We hebben nog een foto met alle buurkinderen ,We deden als niet gelovigen, met alles mee, zonder dat er iets gezegd werd, doop, trouwen, feest in de kerk, en wij hielpen de koster.Onder de kerk was de padvinderij, en bij ons voor de deur zat het luik waar je naar binnen kon, leuke foto”s herinneringen.
    Marion en Leo de Boer

  2. Greet Vogelvang-Koens on

    Hallo Martin Heuwekemeijer ik heb naast jou gewoond op het Linnaeushof. Ik woonde op 85 3 hoog boven Pronk. Ik geloof zelfs dat mijn broertje Dik bij jou in de klas heeft gezeten

Leave A Reply