Hoffeest op het Linnaeushof

2

21 augustus 2015

Door René van Eunen – Hij werd geboren op 19 mei 1979 in het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op 30 april 1980 is hij met zijn ouders in de Watergraafsmeer komen wonen en daar woont hij nog steeds. Al sinds zijn 12e jaar heeft hij interesse voor de geschiedenis van de Watergraafsmeer.

Jong en oud genietend in de kerktuin. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Op zaterdag 22 augustus 2015 had in en rond de Hofkerk, de Parochie van de Heilige Martelaren van Gorcum, het Hoffeest plaats. Een aantal jonge moeders van het Linnaeushof organiseerden deze festiviteit in samenwerking met de kerk. Op deze manier maken de Hofkerk en de bewoners intensief contact met elkaar.

Toen ik om kwart voor drie met vrouw en kind bij de kerk aankwam werden de laatste voorbereidingen getroffen. De kerktuin was versierd met ballonnen en vlaggetjes en er stonden tafels waaraan men heerlijk kon zitten om te genieten van het mooie weer. Om 15.00u ging het feest van start. Cadeauwinkel van de Wereld ‘Het Elsengroen’ was aanwezig, er kon gesjoeld worden en speciaal voor de kinderen kon er geknutseld worden en was er het poppentheater van Koos Kneus. De kindjes genoten er zichtbaar van. Er kon heerlijk gegeten worden van fruit, hartige hapjes en lekkere taarten. Genoeg te drinken was er ook.

Cadeauwinkel van de Wereld ‘Het Elsengroen’. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Wim Nijpels, expert op het gebied van de geschiedenis van de Hofkerk, gaf tweemaal een rondleiding in de kerk. Over het kerkgebouw is veel te vertellen, waardoor een half uur eigenlijk veel te kort was. Ook Jo Haen was aanwezig om tijdens twee korte wandelingen te vertellen over de geschiedenis van het Linnaeushof aan de hand van oude verhalen.

Advertentie uit 1927 voor de verhuur van panden op het Linnaeushof. Uit de collectie van René van Eunen. .
Alle rechten voorbehouden

Met veel plezier assisteerde schrijver dezes daarbij. Voor de gelegenheid nam ik een oude advertentie uit 1927 voor de verhuur van de woningen en winkels op het Linnaeushof mee. Wim Nijpels, die meeliep met de eerste wandeling, benadrukte nog even dat niet het gehele Linnaeushof door Kropholler was ontworpen. De kleuterschool Maria Goretti (thans onderdeel van de Sint Lidwinaschool), met een duidelijk andere stijl dan de rest van het Linnaeushof, werd ontworpen door Paul J. de Jongh die ook verantwoordelijk was voor de oorspronkelijke Parochie van de Martelaren van Gorcum aan de Linnaeusparkweg. De oorspronkelijke Lidwinaschool werd ontworpen door Duncker en Kraaijvanger.

De voormalige Clara Feyschool van de gebroeders Kraaijvanger gezien vanaf de ingang van het Linnaeushof. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Het Clara Fey klooster en de Clara Fey School werden in dezelfde stijl als Kropholler ontwikkeld door de gebroeders Kraaijvanger. De wandeling voerde ons ook via het binnenpad naar de Linnaeusparkweg waar de eerste kerk ooit stond. Vandaar liepen wij een stukje terug naar een trappetje dat naar de Linnaeusdwarsstraat leidt
en de bijnaam ‘Hibsekrib’ heeft. De bewoner van Linnaeushof 96 liet ons ook nog iets bijzonders zien. Boven zijn voordeur zijn nog de contouren zichtbaar van een gevelsteentje met daarop Maria met het kindje Jezus. Ik denk dat dit waarschijnlijk door een eerdere bewoner zelf werd aangebracht en in verval is geraakt of dat de bovenlaag is verwijderd.

Het gevelsteentje van Linnaeushof 96. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Terug in de kerktuin was het feest nog steeds in volle gang. Het was er goed toeven voor jong en oud met de zon die voortdurend scheen. Parochianen en buurtbewoners praatten met elkaar onder het genot van een hapje en een drankje. Om 18.00u was het tijd voor de Potluck, dat is een maaltijd waarbij iedereen zelf eten en drinken meeneemt. Ik kon daar helaas niet aan deelnemen maar ik heb vernomen dat het heel gezellig was en er nog lang werd nagepraat.

Het Hoffeest was een succesvol buurtinitiatief. Dat er nog vele mogen volgen!

Voor meer informatie over de activiteiten van de Hofbewoners kijkt u op de Facebookpagina Metdebuurt.

Voor meer informatie over de Hofkerk kunt u terecht op:
Hofkerk of www.twitter.com/hofkerkadam

De doorgang van de Linnaeusparkweg naar het Linnaeushof waar eens de oorspronkelijke Parochie van de Martelaren van Gorcum stond. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Rondleiding in de kerk door Wim Nijpels. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

In de Linnaeusdwarsstraat bijgenaamd de ‘Hibsekrib’. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

De prachtige ingang van het Clara Fey klooster. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Het begin van de eerste wandeling. Jo Haen vertelt. Wim Nijpels staat rechts. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

De ingang van de Sint Lidwina naast het klooster. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

De Sint Lidwinaschool (oorspronkelijk de kleuterschool Maria Goretti) van architect Paul J. de Jongh. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

De voormalige Clara Feyschool van de gebroeders Kraaijvanger gezien richting de Sint Lidwinaschool en het klooster. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Jo Haen, de nieuwe wereldkampioen sjoelen. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

De dag na het Hoffeest was de rust weergekeerd. .
Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. Lieve vrienden,

    Vandaag liep ik heerlijk door mijn oude buurtje. Ik ben opgegroeid in de Linnaeusparkweg. ” Het poortje ” daar moest ik uiteraard natuurlijk weer even onderdoor lopen. Wat ik vroeger zo vaak gedaan had om naar school te gaan. Niets veranderd, behalve de fietsen die er keurig droog stonden. Vroeger hadden we tegenover ” Het Poortje” n fietsenstalling, Klinkert. Die ik helaas miste. Is dat de reden dat de fietsen nu in ” het Poortje ” staan? Ook de plantenbakken aan de linkerzijde, prachtig! Ik kan mij herinneren dat vroeger, jaren 70, soms n auto onder stond waar aan gesleuteld werd. Daar is nu geen ruimte meer voor. En zal ook ongetwijfeld niet meer mogen. Tijden zijn veranderd, dat blijkt. Maar zeker niet vergeten !

    Groetjes van Petra Rooijakkers

    Het Poortje

  2. Als gereformeerd domineeszoon weet ik pas sinds heel kort, dat het Claraklooster (zo heet het klooster volgens de ingang) op het Linnaeushof niets te maken heeft met de clarissen (die term kende ik wel) maar met de heel vrome Clara Fey, een schrijvende non uit de buurt van Simpelveld uit de 19e eeuw. Ik had nog nooit van die naam gehoord. Terwijl ik er bijna tegenover geboren ben. Zo werkte de verzuiling door.

Leave A Reply