De Hogeweg heeft zijn fontein terug

0

Hogeweg – 1910 Foto: www.gahetna.nl Alle rechten voorbehouden

In 1900 schonk het toenmalige waterleidingbedrijf bij de Oostergasfabriek de fontein die tot 1932 op het Hogewegpleintje gestaan heeft. Hij werd afgebroken omdat hij niet functioneerde en een sta-in-de-weg was voor het autoverkeer (ook toen al!).
In de jaren daarna werd vaak de wens geuit om weer een fontein te plaatsen. Uiteindelijk is het gelukt en op zaterdag 24 maart 2007 is de nieuwe fontein feestelijk in werking gesteld. Niet een kopie van de oude, maar een eigentijdse fontein waarvan het getrapte waterbeeld een knipoog is naar de Rembrandttoren. Er is een ingebouwde windmeter en tevens beschikt de fontein over een vorstmeter.

Op de achtergrond de Rembrandttoren. Het getrapte waterbeeld is een knipoogje naar de toren die in de zichtlijn van de Hogeweg ligt. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Rond de fontein zijn banken geplaatst en bijzonder is dat men de kastanjebomen heeft laten staan wat bijdraagt aan een prachtig geheel. Het is een aanwinst voor de buurt. En nu maar hopen dat er genoeg sociale controle zal zijn om vernieling enz. tegen te gaan. Helaas is de fontein vorige week al een paar dagen stilgelegd omdat een paar jongens iets in het water gegooid hadden waardoor het water rood kleurde.

Een prachtige speelplek. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Laten we met z’n allen ervoor zorgen dat er geen gekke dingen gebeuren en dat de fontein, net als de oude, een gezellige ontmoetingsplek zal worden.

Drukte bij de opening. Kinderen met kleurige paraplu’s rond de fontein bij de ingebruikstelling op 24 maart 2007. Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply