Hondengeblaf aan de Middenweg

2

31 december 1934 – 1 januari 1990

Auteur: Gonny Verschut-Verhoogd – Verteller: Frans Heitz is seniorinstructeur bij het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds.

In 1982 moesten de honden vanwege een forse huurverhoging de Middenweg verlaten.

KNGF De geleidehondenschool aan de Middenweg. “De foto moet genomen zijn na 1953 omdat we dat jaar het predikaat ‘Koninklijk’ ontvingen.” Alle rechten voorbehouden

Op 30 september 1935 opende Prinses Juliana op Middenweg 333 de geleidehondenschool van het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF). Door de jaren maakte geleidehondenschool van alles mee: in 1960 kreeg de school, voor haar 25-jarig bestaan, vier Labradorpups van een Engelse geleidehondenschool en in 1961 stagneerde de aanlevering van honden omdat hondsdolheid uitbreekt. Toen de school in 1974 40 jaar bestond, waren inmiddels 2500 geleidehonden afgeleverd. Maar in 1982 moesten de honden vanwege een forse huurverhoging de Middenweg verlaten. Zij verhuisden naar een nieuwe locatie in Amstelveen die 50 jaar na de eerste keer wederom wordt geopend door Prinses Juliana. Seniorinstructeur Frans Heitz werkt al vele jaren bij het KNGF. Hij is zeker geen onbekende in de Watergraafsmeer, ondermeer omdat hij heeft meegewerkt aan het tv-spotje voor het fonds. Het merkt dat veel mensen uit de buurt het hondengeblaf aan de Middenweg nog steeds niet zijn vergeten. Zo vroegen mensen hem ooit of hij de honden in de nachtelijke uren niet eens wat minder kon laten blaffen. En dat terwijl het KNGF al zeven jaar daarvoor van de Middenweg was vetrokken! Maar ja, na 49 jaar op de Middenweg te hebben gezeten, is het niet verbazingwekkend dat het KNGF nog steeds een begrip is in de Watergraafsmeer, waar de trainers nog steeds met honden in opleiding komen lopen.

Middenweg – Het huis op de achtergrond is van de geleidehondenschool .
Foto: Kees Tinga Alle rechten voorbehouden

Luchtfoto Geleidehondenschool – ± 1960. Foto: Kees Tinga Alle rechten voorbehouden

KNGF. Bron: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

De trainers lopen nog altijd met honden in opleiding in de Watergraafsmeer: Frans Heitz op de Linnaeuskade 2003. Alle rechten voorbehouden

Seniorinstructeur Frans Heitz met een van de honden in opleiding. Alle rechten voorbehouden

Share.

2 reacties

  1. Willeke Vulperhorst Onze eerste Duitse herder kwam van de blindengeleideschool van de Middenweg in de vroege jaren 60. Was helemaal afgericht maar durfde niet in de tram. Mijn ouders hebben hem toen kunnen kopen. Schat van een hond. Wij, 3 kinderen waren nog klein en de hond was stapel op ons. En…..ging met ons gezin wel mee de tram in! Is de rest van zijn leven bij ons gebleven.

Leave A Reply