Honk- en softbal-vereniging O.V.V.O.

3

1915 – 2014
Door: Jo Haen (1939)

Op Volharding Volgt Overwinning. Opgericht in 1915

OVVO Kampioen 1950 . Foto: Gahetna Staand van links naar rechts: Henny Regeling (1e honk); Meijer (catcher); Altink; Han Urbanus (mijn latere coach); Rozendaal; Hurkend: S. Wey (?); Theo van der Walle; Charles Urbanus; Hennie van der Lugt – Foto: Gahetna Alle rechten voorbehouden

O.V.V.O. is een van de oudste verenigingen in Nederland. Oorspronkelijk was de vereniging een onderdeel van de gelijknamige voetbalvereniging waar men in 1915 voor de voetballers een zomersport erbij wilde nemen. Op 1 januari 1935 werd de vereniging een zelfstandige club. Reeds voor de oorlog speelde men hoofdklasse en de succesjaren waren vooral in de jaren vijftig van de vorige eeuw toen het eerste honkbalteam zesmaal de landstitel behaalde. De vereniging telde vele beroemde spelers als Flip Le Cuivre, Henny Regeling, Charles Urbanus sr., Wim Crouwel, Henny Jenken, Nico Tromp, Henk Boeren, Han Urbanus, Bob Pels, Sidney de Jong en Martin Stroker die allemaal ook voor het Nederlands honkbalteam uitkwamen. Een van de spelers van voor de oorlog, Hartog Hamburger had de trieste distinctie de enige Europese honkballer te zijn die om het leven kwam door een wedstrijd. Op 9 oktober 1924 werd hij door een hard geslagen linedrive geraakt en raakte de volgende dag thuis in coma en overleed.

Jubileum 50 jaar 1965
Het 50-jarig bestaan werd uitbundig gevierd met o.a. een softbalwedstrijd door de dames tegen een Amsterdamse selectie, gevolgd door een wedstrijd van O.V.V.O.-honkbalveteranen tegen oud-internationals. De zondag was de voetbaldag.

Clubgebouw
Het clubgebouw (nu het clubgebouw van Real Sranang) werd in 1955 officieel in gebruik genomen en in 1964 veranderd. De grote zaal, tot dan toe als in-door trainingsruimte gebruikt, werd een gezellig ontspanningslokaal met leuke zitjes, een biljart en de mogelijkheid om tafeltennis te spelen.
Om de bouw en de verandering te kunnen bekostigen werd o.a. een oud-papier actie, een loterij en twee fancy-fairs georganiseerd.

Speelvelden intensief gebruikt
In die jaren werden de speelvelden door de beperktheid van het terrein zeer intensief gebruikt waarbij O.V.V.O. ook reeds jarenlang onderdak verschafte aan H.S.M. en H.R.A.B. Men beschikte toen nog niet over een verlichtingsinstallatie, waardoor na het invallen van de duisternis niet meer op de terrein gespeeld en geoefend kon worden.

O.V.V.O. in 2014
De vereniging heeft twee herenhonkbalteams senioren. In het verleden kwam het eerste team uit in de hoofdklasse, waar men in de jaren vijftig zesmaal het landskampioenschap, de Holland Series won, maar tegenwoordig speelt dit team in de tweede klasse van de KNBSB.

Softbal
De vereniging heeft drie herensoftbalteams en drie damessoftbalteams. Het eerste damesteam speelt in de tweede klasse van de KNBSB. Het eerste herenteam komt uit in de tweede klasse.

Jeugd
De vereniging heeft een drietal softbaljeugteams in alle categorieën en vier honkbaljeugdteams. In de beeball- en pupillenteams spelen zowel jongens als meisjes.

Accommodatie
De vereniging beschikt over twee honkbal- en een softbalveld en een clubhuis. Er wordt gespeeld op Sportpark ‘Middenmeer’ aan de Radioweg 65 te Amsterdam.

Nieuwe kantine – 2014 – Foto: Jo Haen Alle rechten voorbehouden

Nieuw clubgebouw
In 2014 werd er een prachtige nieuwe kantine gebouwd. Op 11 december 2013 is de eerste paal geslagen. Ovvo heeft een contract met Bavaria getekend voor vijf jaar. Bavaria zorgt ervoor dat er een schitterende bar gebouwd kan worden. Ook heeft de club een deal met Coca Cola kunnen maken.

Bron: Jubileumboek 1965, Wikipedia en de website van O.V.V.O.

OVVO – 100 jarig bestaan – 04 april 2015

Op zaterdag 04 april 2015 werd het 100-jarig bestaan van OVVO Honkbal gevierd. Hieronder een aantal foto’s van het feestelijke gebeuren, waarbij ook Han Urbanus aanwezig was.

Foto’s: Charlotte Wels – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Charlotte Wels – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Charlotte Wels – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Charlotte Wels – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Charlotte Wels – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Han Urbanus weer even bij zijn oude club – 2015

Op zaterdag 04 april 2015 was er een feestje in de nieuwe kantine voor leden, oud-leden en vrienden. Ook al t.g.v. het 100-jarig bestaan van O.V.V.O. Han Urbanus (1927), vader van Charles Urbanus, was de eregast. Hij speelde jarenlang in de hoofdklasse voor OVVO, waarmee hij vijfmaal achtereen het landskampioenschap behaalde. Hij was een rechtshandige werper. Tevens speelde hij twaalf jaar lang voor het Nederlands honkbalteam en ontving hij diverse zilveren, gouden medailles voor zijn prestaties.

De voorzitter heette hem van harte welkom waarna Han zelf het woord nam en zei het geweldig te vinden dat hij zo enthousiast werd ontvangen. Aangezien de eerste bal goed ingegooid moet worden en hij daartoe niet meer goed in staat was liet hij dat over aan zijn zoon Johan, die dat met verve deed.

Foto’s: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Foto’s: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Daarna kon de wedstrijd beginnen van oud-spelers tegen het 1e team waarna er een gezellig feestje in de nieuwe kantine werd gevierd.

Share.

3 reacties

 1. Ron de Wit on

  Deel 2

  Wethouder Pieter Litjens en Stadsdeel-Oost bestuurder Monique van Bijsterveld openen het nieuwe clubhuis van OVVO.
  .

 2. Ron de Wit on

  Deel 1
  Wethouder Pieter Litjens en Stadsdeel-Oost bestuurder Monique van Bijsterveld openen het nieuwe clubhuis van OVVO.

 3. Ron de Wit on

  Ik was in 1961 fervent OVVO-supporter en woonde deze beslissingswedstrijd bij. Volgens mij miste OVVO-eerstehonkman Henny Regeling deze vangbal bij een vrijwel vertikaal omhooggeslagen bal, die hoog boven het binnenveld opsteeg en daarna als een baksteen terugviel. Het gebeurde in de laatste inning, de stand was op dat moment gelijk, Schoten had honklopers op 2 en 3 en er waren al twee uit. Op deze vuurpijlachtige hit sprinten de Schoten-honklopers alles-of-niets terwijl Henny Regeling omhoogturend vooruit rende… net iets te ver. Hij maakte een noodrem-sprong en kromde zijn romp achterover om de neersuizende bal te kunnen vangen, doch die sloeg een meter achter hem in het gras in op goed gebied. Schoten’s voorste loper was al binnen, maar ook de achterste haalde de thuisplaat in die dramatische seconde. Schoten en niet OVVO werd kampioen. Ik vond het in dat seizoen voor Schoten met coryfeeën als werpers Ruud Zijlstra en Gerard Munsterman, honkman Simon (snor) Heemskerk en honkensteler Henk Keulemans een verdiend kampioenschap. Van het OVVO-team herinner ik me Flip le Cuivre, Wim Crouwel, Henny Regeling, Henny Meijer, Han Urbanus, Henny van de Bovenkamp, Max Rietbergen, Aart Kruijs en Gé Oosterbaan.

  Wilhelm Carton

Leave A Reply