Bron: oost-online.nl
Dertig jaar geleden, op 17 februari 1988, kreeg Nederland als eerste land buiten Amerika officieel toegang kreeg tot NSFnet, een academisch computernetwerk dat later uitgroeide tot het wereldwijde internet. Dat gebeurde bij het Centrum Wiskunde & Informatica (CWI) op het Science Park in de Watergraafsmeer.
In 1988 lukte het de pioniers van het CWI om na jarenlange voorbereiding toegang te krijgen tot het – toen nog Amerikaanse – Internet. Dat slaagde dankzij hun goede contacten in de netwerkwereld. Bovendien was het CWI toen al het centrale knooppunt binnen het Europese netwerk ‘EUnet’ en voorloper NLnet. Nederland werd het tweede land ter wereld met een connectie met het publieke internet.
Andere academische en onderzoeksinstellingen in Nederland en de rest van Europa werden niet lang na het CWI aangesloten. In Nederland speelde ook SURFnet hierbij een belangrijke rol. Commerciële bedrijven volgden pas later en particulieren moesten tot 1993 wachten. Het CWI werd een belangrijk netwerkknooppunt tussen Europa en de VS.
Nog altijd loopt een deel van het Europese internetverkeer via het Amsterdam Science Park, waar het CWI nog steeds is gevestigd. Dit verkeer loopt via de Amsterdam Internet Exchange (AMS-IX).
Het CWI publiceert bij dit jubileum een mini-documentaire over de historische gebeurtenis. In de video in dit artikel blikken Teus Hagen, destijds hoofd IT bij CWI, en Steven Pemberton, mede-ontwikkelaar van html, terug op die periode.
Geef een reactie