Inwonen bij Opa en Oma Frelier

0

1947 – 1954

Auteur: Karsien van den Berg – Verteller: Frank Telman (1947) woonde de eerste 7 jaar van zijn leven in de Watergraafsmeer . Hij heeft goede herinneringen aan het wonen en buitenspelen. Hij woont nu in de Weesperzijdestrook en werkt als onderwijzer in Amsterdam-Noord.

 Het huis van opa en oma Frelier aan de Archimedesweg 44, met potlood aangestreept. Alle rechten voorbehouden

Het huis van opa en oma Frelier aan de Archimedesweg 44, met potlood aangestreept. Alle rechten voorbehouden

Na de Tweede Wereldoorlog was er woningnood in Amsterdam en daarom trokken ze in bij opa en oma op de bovenste verdieping.

Frank Telman is geboren in de zomer van 1947 in het Burgerziekenhuis aan de Linaeusstraat; nu het stadsdeelraadkantoor Oost-Watergraafsmeer. Zijn geboorte daar kan hij zich uiteraard niet herinneren, wel dat hij vier jaar later met zijn vader zijn broertje Paul uit het ziekenhuis ging ophalen. Hij begreep niets van de vreugde van zijn ouders. Hij vond het allemaal niet leuk, het ziekenhuis was in zijn herinnering één groot bruin gebouw, grijs van buiten, vies bruin van binnen en grote zalen met méér dan twintig bedden per zaal.

De eerste zeven jaar groeide Frank op aan de Archimedesweg nummer 44. Een prachtige brede straat met mooie bomen. In deze straat was elk huis anders gebouwd. Zijn opa, Abraham Frelier, had het huis gekocht in de jaren twintig voor twintigduizend gulden. Een heel bedrag in die tijd dat hij kon betalen omdat hij, komend uit Zeeland, hoofd werd van een school in de Indische Buurt.

Het huis was héél ruim en had een fraaie tuin. Na de Tweede Wereldoorlog was er woningnood in Amsterdam en daarom mochten de ouders van Frank op de bovenste verdieping komen inwonen. Rond hun zeventigste verjaardag waren Opa en Oma Frelier aan hun rust toe en dus verhuisde de vijfkoppige familie in 1954 naar de westelijke tuinsteden om zich daar verder uit te breiden. Maar Frank bleef nog tot zijn middelbare schooltijd bij zijn grootouders logeren en beleefde er nog vele avonturen.

Share.

Leave A Reply