Van Jaap Eden tot Johan Cruyff

0

20 maart 2011

Verteld door: René Haen (1949) Geboren en getogen in de Watergraafsmeer. Tegenwoordig wonende in Duivendrecht.

Verslag van een verhalenwandeling – Het thema: De sportgeschiedenis van de Watergraafsmeer.

Een mooie collage met foto's van de wandeling. Fotocollage: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Een mooie collage met foto’s van de wandeling.
Fotocollage: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Bij het verzamelpunt N.S. station Science Park begon een groep van ruim 20 geïnteresseerden op zondag 20 maart, onder een strakblauwe hemel, om 11.00 uur o.l.v. onze gids Jo Haen-van Langen aan een verhalenwandeling van het Geheugen van Oost. Het thema was deze keer: De sportgeschiedenis van de Watergraafsmeer.

Nieuw sportcentrum van de U.v.A
Na een bezoek aan het nieuwe, prachtige en indrukwekkende sportcentrum van de U.v.A. trokken we in een lange sliert richting de sportvelden. Eerst bij Zeeburgia een verhaal, daarna lopend over een “bruggetje” richting O.V.V.O. alwaar we even stil hielden bij de “Siamese tweeling”, een met elkaar vergroeide beuk en esdoorn en later, zittend op een stokoude tribune een story over deze sportvereniging. Via a.s.v. Fortius over een “bruggetje” naar S.V. de GeuzenMiddenmeer en toen naar de atletiekvereniging AV 23. Daar aangekomen toonden de gids en een drietal andere personen dat zij nog over genoeg conditie beschikten om een ronde van 400 meter over de sintelbaan te rennen en daarna hield de gids zonder ademgebrek een verhaal over deze vereniging.

De historie van Ajax
Hierna richting Park de Meer waar we hebben kunnen luisteren naar verhalen over de historie van Ajax, het totstand komen van de namen in deze wijk en een meer dan smeuïg verhaal over een vermoeiende busreis in 1969 naar Parijs i.v.m. de beslissingswedstrijd van Ajax tegen Benfica.

Oorlogsmonument
Bij de voormalige middenstip opnieuw een interessant verhaal waarna we al lopend via V.V.G.A. richting W.V.-H.E.D.W. zijn gegaan en daar stil hebben gehouden bij een herdenkingsmonument voor een aangrijpend verhaal over de oorlogsslachtoffers van genoemde fusievereniging. Na ruim 2 uur aandachtig luisteren en wandelen zijn we voor een heerlijk kopje koffie neergestreken in restaurant De Skeeve Skaes op de Jaap Eden schaatsbaan. Al met al een buitengewoon leerzame en leuke invulling van de zondag met een wandeling o.l.v. een bezielende gids.

De stokoude tribune van O.V.V.O. Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

De stokoude tribune van O.V.V.O. Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

De z.g. "Siamese tweeling" Een beuk en een esdoorn die met elkaar zijn vergroeid. Vijftig jaar geleden was er nog geen aanplant- en kapbeleid om ervoor te zorgen dat de bomen genoeg ruimte kregen om te groeien. Ze kunnen nu niet meer zonder elkaar dus laat men het maar zo. Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

De z.g. “Siamese tweeling” Een beuk en een esdoorn die met elkaar zijn vergroeid. Vijftig jaar geleden was er nog geen aanplant- en kapbeleid om ervoor te zorgen dat de bomen genoeg ruimte kregen om te groeien. Ze kunnen nu niet meer zonder elkaar dus laat men het maar zo.
Foto: Tiny van Langen Alle rechten voorbehouden

Stade de Colombes in Park de Meer. Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

Stade de Colombes in Park de Meer. Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

De middenstip. Het verhaal van Umberto Tan bij de oude middenstip van Stadion de Meer. Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

De middenstip. Het verhaal van Umberto Tan bij de oude middenstip van Stadion de Meer. Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

Rinus Michelsbrug De bruggetjes zijn genoemd naar Ajaxspelers uit de glorietijd van de jaren '70. En natuurlijk naar de trainer Rinus Michels ! Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

Rinus Michelsbrug De bruggetjes zijn genoemd naar Ajaxspelers uit de glorietijd van de jaren ’70. En natuurlijk naar de trainer Rinus Michels !
Foto: Els Lelijveld Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply