Jan Dijk pleit voor nieuwe naam Linnaeusdwarsstraat

0

De Linnaeusdwarsstraat moet een nieuwe naam krijgen. Dat is de intentie van Jan Dijk die alom actief is in de Watergraafsmeer. Hij vindt het een goed idee om de straat naar burgemeester J. de Wit te vernoemen. Hij was de laatste burgemeester van de zelfstandige gemeente Watergraafsmeer.

linnaeusdwarsstraat
Jan Dijk heeft een aantal sterke argumenten om de smalle straat tussen Linnaeusparkweg en de Middenweg een andere naam te geven. ‘Allereerst is dat J.W. de Wit. Hij was ruim twintig jaar burgemeester van de zelfstandige gemeente Watergraafsmeer. Om precies te zijn vanaf 1898 tot de annexatie van gemeente Watergraafsmeer door Amsterdam op 1 januari 1921’ De Wit was ook zeer geliefd in zijn Watergraafsmeer.

Uitbreidingsplan Watergraafsmeer
Een wapenfeit is volgens Jan Dijk dat hij nog in 1908 een groot Uitbreidingsplan Watergraafsmeer voor 230.000 mensen liet ontwerpen en liet aannemen door zijn gemeenteraad. Daarvan is de stratenstructuur van Tuindorp Watergraafsmeer (Betondorp) een overblijfsel. Daar was men al voor 1920 begonnen met de grond bouwrijp te maken. De Eerste Wereldoorlog was er namelijk doorheen gefietst, er was vertraging ontstaan.

Belgische vluchtelingen
In 1914 nam De Wit veel Belgische vluchtelingen op in het pas opgeleverde oudste deel van Amsteldorp, een ander wapenfeit. ‘Dat wijkje werd uit waardering op zeker moment naar hem De Witbuurt genoemd. Omdat de Christiaan de Wetstraat daar een van de straten was, werd dat verbasterd tot de Wetbuurt. Men was De Wit inmiddels een beetje vergeten. Namen die met de Zuid-Afrikaanse Boerenoorlogen van vlak voor 1900 te maken hebben, waren populair. De Zacharias Jansestraat heette Paul Krugerstraat. Beide namen werden na de annexatie veranderd: de Transvaalbuurt had ze al.’ De meesten van die Belgische vluchtelingen keerden binnen een jaar terug.

Einde aan Pinksterdrie
Verder maakte De Wit in 1902 een eind aan Pinksterdrie; vroeger een grote feestdag in veel plaatsen in Noord-Holland. Maar dat is volgens Jan Dijk niet echt een wapenfeit. Lees hierover op internet het leuke Pinksterblommen van Justus van Maurik. Mensen werden toenemend gewelddadig op die dag beu. Het was genoeg geweest. ‘Misschien had De Wit wel gelijk’, aldus Jan Dijk.

Goede herinneringen bewoners
Voor veel mensen die er niet woonden had de Linnaeusdwarsstraat geen goede naam. Lange tijd woonden er arme gezinnen. Bij het Geheugen van Oost en op onze site Vrienden van Watergraafsmeer valt overigens te lezen hoe fijn wonen het er was. Jan Dijk: ‘Bewoners hebben er heel goede herinneringen aan. Samen tv kijken bij de buren. De gemeentetrommelaar woonde er. In 1913, bij de Onafhankelijkheidsvieringen kreeg de straat landelijk de eerste prijs. Toen heette de Linnaeusdwarsstraat nog Ipsenstraat, genoemd naar Ipsen, ooit de bewoner van een mooi hoekhuis.vandaar. Ipsenstraat is verbasterd tot Hipsekrib, die ‘naam’ hoor je nog.’

Vrienden van Watergraafsmeer is al doende,
het graf van burgemeester de Wit op
De Nieuwe Ooster te laten restaureren.

Doodlopende straat
Maar buitenstaanders kwamen er doorgaans niet in de Linnaeusdwarsstraat. Bovendien is het geen dwarsstraat: hij loopt dood tegen het hogere talud van de Linnaeusparkweg. Pas sinds de jaren 70 is daar een trappetje. Het was een privé-initiatief. ‘Moet er niet eens een echte trap komen?, vraagt Jan Dijk zich af.

Burgemeester de Witpad
‘Linnaeus komt hier als straatnaam al vaak genoeg voor’, stelt Jan Dijk vast. ‘Een andere naam lijkt mij, als buitenstaander, en als kind overbuurman van de entree, sowieso gewenst. Het is ook nog het oudste straatje van de buurt. Alle reden om het naar iemand uit een verder verleden te vernoemen. Burgemeester de Wit komt wat mij betreft als eerste in aanmerking. De burgemeesterswoning was vlakbij. Op de Middenweg 63. We hebben in Amsterdam al de De Wittenstraat en de Witte de Withstraat (hoe lang die laatste nog?). Dan is de naam Burgemeester de Witpad verkieslijk. Direct naast het Linnaeuspad. Een volwassen naam voor een volwassen straat.’

Andere burgemeester
De Wit zou niet de eerste burgemeester zijn die een straatnaam naar zich vernoemd krijgt. ‘Van Medenbach Wakker ging hem voor. Die was burgemeester tot 1817 van de gecombineerde gemeente Diemen-Watergraafsmeer. Die maar kort bestaan heeft. Van hem zijn geen wapenfeiten bekend. De Wakkerstraat is naar hem vernoemd. In Diemen is zelfs een plein naar hem vernoemd. Het Van Medenbach Wakkerplein. Jan Dijk: ‘Is een pad dan te veel gevraagd voor Burgemeester de Wit?’

Share.

Leave A Reply