31 december 1944
Door: Co van Geene Geboren in 1935 in de Fahrenheitstraat 16 Wetbuurt Amsterdam Oost
De Canadezen kwamen over de Weesperzijde
Uiteindelijk kwam de bevrijding toch. Eerst nog verwarring, een verkenningsgroep was gezien, maar keerde terug.
De volgende dag, de uiteindelijke intocht van de Canadese bevrijders, voor ons via de Weesperzijde. Meerijden op een van die voertuigen, geweldig, en dan die kauwgom en de sigaretten voor thuis!
Bevrijdingsfeesten
De bevrijdingsfeesten in 1945 waren nog bescheiden. Die van 1946 waren meer georganiseerd. Op bijgaande zie je de jeugdspelen: o.a. tonnetje rollen.
Werkervaring
Tijdens de strenge winter van 1947 werd mijn jongste broer James (Jim) geboren. Er lag toen zoveel sneeuw dat wij, staande op de sneeuwhut, mijn moeder in het kraambed konden toezwaaien.
Voor mij werd het contact met de buurt in de opgroeitijd minder. De middelbare school met zijn verplichtingen hield mij van de straat. Wel kreeg ik in de vakantietijd werkervaring. Onze hulp Jack Balvert, die een deel van de uitbrengwijk deed, ging met vakantie. Hij ventte met de handkar en later ook met paard en wagen. Ik heb toen ook lijfelijk ervaren hoe zwaar het handkarrijden was. Er was toen wel weer het contact met de buurtbewoners.
Jack was er altijd in mijn herinnering
In mijn herinnering was Jack er altijd. ’s Morgens het paard inspannen, naar de Markthallen, venten, opruimen, etc. Later hoorde ik dat Jack Balvert tegen mijn vader opmerkte: “Jij verkoopt 1 kilo appels voor een gulden. Ik vraag en krijg in mijn toeristenstal een gulden voor een appel.” Jack en zijn familie runnen n.l. nog steeds een aantal fruit/toeristenartikelenstallen op leuke locaties in Amsterdam.
De foto’s tonen de groentewinkel en mijn vader met een ventwagen.
Lees: Mijn jeugd in de Wetbuurt (1)
Lees: Mijn jeugd in de Wetbuurt (2)
Luut van den Berg zegt
Leuke verhalen en namen die mij ook bekend voor kwamen. Mijn moeder is geboren in de Wetbuurt toen was het nog een zelfstandige gemeente de Watergraafsmeer. Ik heb nog verkering gehad met de dochter van de kruidenier van Maurik uit de Fahrenheidstraat. Mijn oom en tante woonden in de Von Geurickestraat hoek Reamurstraat. De naam Paree zegt mij ook wat, zij hadden een zoon die Rene heette en van Zwiten die hadden een zoon die Nieke heette. Mijn oom was timmerman en had een werkplaats op de Omval. Daar had ik ook mijn kano liggen waarbij vaak samen met mijn vriend Frank Kroon die ook in de Fahrenheidstraat woonde naast de melkboer gingen roeien.
Carolien Reijmerink zegt
Ik woonde in de Celsiusstraat. Om de hoek in de Torricellistraat woonde inderdaad een familie Parree, maar ook in de Reaumuurstraat woonde een familie Parree. Marja zat bij mij in de klas op de Julianaschool.
hannie j.a,hopman zegt
IK BEN HANNIE HOPMAN IK WOONDE IN DE FARENHEITSTRAAT 32
TEGEN OVER GROENTEN MAN VAN GEENEN DAT KAN IK MIJN HERINDEREN
EN ONDER ONS WAS EEN KLERENMAKER .
Jos Dijkstra zegt
ik ben in 1944 geboren, heb door dit verhaal voor het eerst een inkijk gekregen over de wetbuurt van voor en in de oorlog. Geweldig