1931 – 1986
Cas Smiers (1927) Van 1931 tot 1986 heeft hij in de Watergraafsmeer gewoond.
In 1931, ik was vier jaar, verhuisden mijn ouders met het gezin naar de Watergraafsmeer en vestigden zich in de Cornelis Drebbelstraat, op nummer 29. Ik zou 55 jaar in de Watergraafsmeer blijven wonen. Vooral mijn jeugdjaren vormden een onvergetelijke tijd waarvan mooie en waardevolle herinneringen mij nu nog resten.
Kruispunt Zacharias Jansestraat en de Cornelis Drebbelstraat, dat was de plek
Binnen de Watergraafsmeer heerste grote saamhorigheid. Er bestond geen angst en er waren weinig gevaarlijke situaties die het spelen op straat konden verhinderen. We hadden in die tijd niet veel speelgoed. Alleen met Sint Nicolaas of met een verjaardag werden enkele wensjes vervuld in de winkel van de familie Proeskie. Op straat ging het om je eigen vindingrijkheid. Een uitgesproken speelplek uit mijn herinneringen was het kruispunt Zacharias Jansestraat en de Cornelis Drebbelstraat. Dat was de plek waar de jeugd uit de buurt samenschoolde.
Twee vleugels
De Zacharias Jansestraat had als het ware twee vleugels: één tussen de Cornelis Drebbelstraat- en de Willem Beukelsstraat (vleugel 1) en één tussen de Cornelis Drebbelstraat en de Middenweg (vleugel 2). Vleugel 1 had statige huizen en diepe portieken. An deze zijde komen enkele bekende families voor de geest, Bossenbroek, Meeuwezen, De Wilde, Ds. Boerkoel, Mr. Jan Vroklage en de fam. De Baat.
Vleugel 2 vond ik imponerend door de grote verscheidenheid in de gevels. Hier komen de volgende families bij mij boven. Aan oneven zijde: Carpentier, Ruiken, Reinbach, Westerloo, Schaapberg, Jansen, Sterel, Roosjen, Pieterse, Rietsnijder, van Klaveren, Essed. Aan de even kant: Van de Brug, Wouters, Koolen, Groote-Woortmann, Frieseman en niet te vergeten familie de Bruin van café De Meerhoek.
Voetballen en andere spelletjes
De straat had slechts twee autobezitters: de familie de Wilde en Leen Carpentier (Klokzeep). Voor ons was er volop ruimte om vrijuit te spelen. We speelden natuurlijk voetbal. Op de hoek van de Cornelis Drebbelstraat en de Zacharias Jansestraat werd er altijd een jongen of meisje gepost om uit te zien of er een agent op de beroemde ‘Fongers politiefiets met dubbele stang’ aan kwam rijden. Omschakelen op een ander spel was aan het begin reeds geregeld.
Andere spelletjes waren het veel gespeelde ‘diefie met verlos’; hele groepen jongeren liepen dan door de straten te rennen. Pinkelen, standbal en slagbal met rondjes waren ook favoriet. Evenals vliegeren en slootje springen in de omliggende weilanden.
Ook bij de Rehobothkerk werd veel gevoetbald. Daar speelden de grotere jongens zoals Jan Kroep, Jelle en Ko v.d. Brug, Appie Reinbach, Hans en Bob de Wilde en Jan van Beers; zij brachten ons de beginselen van het voetballen bij.
Veel speelkameraden en vriendinnetjes
Enkele van de vele speelkameraden en vriendinnetjes wil ik toch even vermelden. Mia Westerloo, Nonny Groote-Woortmann, Gerda Carpentier, Ada Kunst, Pop en Doki van Beers, Adrie en Toos Oomes, Gerard Castelijn, de gebroeders Jan en Theo van Deudekom (Zaterdags Sportfondsenbad), Jan Bossenbroek, Gerrit Wolkers, Paul v.d.Brug, Benno Frieseman, Loekie en André Boers, Wim Koolen en de gebroeders Wouters.
Genieten van geweldige herinneringen
Wanneer ik nog wel eens door de straten van mijn jeugd loop, zoek ik tevergeefs de rust en de ruimte van weleer. De mooie imposante Zacharias Jansestraat, waar je je veilig en prettig voelde, staat tegenwoordig volgepropt met auto’s. Maar ja, het is nu een andere tijd. Ik kan gelukkig genieten van geweldige herinneringen aan een rijke jeugd in de Zacharias Jansestraat.
Eerder gepubliceerd in Herinneringen aan de Zacharias Jansestraat – 2003
Geef een reactie