Jeugdherinneringen van Hans Vervetjes

0

1954 – 1976

Door: Hans Vervetjes (1954). wij woonden in de Wakkerstraat 13, 2 hoog boven de slagerij van Piet Rijper onze huisbaas, tot 1978

Willem van Outshoornschool - Foto: Hans Vervetjes - Alle rechten voorbehouden

Willem van Outshoornschool – Foto: Hans Vervetjes – Alle rechten voorbehouden

Mijn naam is J.B. (Hans) Vervetjes (1954) en wij woonden in de Wakkerstraat 13, 2 hoog boven de slagerij van Piet Rijper onze huisbaas, tot 1978

Je kan dus wel zeggen dat ik toen iedereen kende uit de straat, van Joop Timmer t/m Wim Hofmann, de Warme bakker, waar ik in de schoolvakanties in de bakkerij meehielp als jochie van 12 jaar. Nee…ik ben geen bakker geworden…Maar net als vader die in eerste instantie chauffeur was bij Transportbeton in Diemen waar ik na mijn militaire dienst ook ging werken in 1976. Daarna en tot heden woon ik ruim 40 jaar in Veldhoven, NB, getrouwd met Nora en hebben samen 2 kinderen en 2 kleinkinderen.

Op mijn 19e schreef ik mij in bij de KvK als eigenaar/exploitant van de rijwielstalling van de Wakkerstraat 1a en kon zodoende mijn eigen BMW R90RS motor stallen die ik in 1976 nieuw kocht. De omgebouwde garage was gehuurd van Joop Timmer, van 1974 tot 1978. Op de foto van Wakkerstraat 1a, op jullie site, staat voor de deur van de rijwielstalling mijn eerste rode Dafje.

Wakkerstraat 1a - 1974 . Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 1a – 1974 .
Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Mijn Vader J.B. (Joop) Vervetjes (1920 – 2006), geboren en getogen op bovenstaand adres en daar was hij trots op, was eigenaar/instructeur van de autorijschool,die hij in de vrije avonduren en weekend runde met een Volkswagen als lesauto. (Zie geel reclamebord op de foto).

Ik had een onbezorgde jeugd en ging na de kleuterschool, die houten barakken op de Ringdijk naast de mytylschool, alwaar we met z’n allen ‘s zondagsmorgens in de aula film gingen kijken. Op 7 jarige leeftijd ging ik ook, net als mijn grote zus Joke (1947), die juf Hoboken had met die grote kromme neus, naar de Willem van Outshoornschool in de Willem Beukelsstraat. Dat was in de periode 1961 – 1967. (Zie artikel 016 over deze schoolklas.) De hoofd van de school was meester Stikker, keurig in het pak en begroette je altijd vriendelijk met het afnemen van zijn zwarte hoed.De eerste en tweede klas hadden we juffrouw Dabroeck, een schat van een mens. Daarna kregen we nog een juf en de vijfde en zesde klas hadden we meester van Genk. een strenge maar leuke man met snor en baard. Hij kwam altijd op de BMW motor naar school.Toen ik de namen van mijn klasgenootjes las uit jullie art. 016 kwamen de herinneringen als in een film weer voorbij.

Willem van Outshoornschool

Willem van Outshoornschool

Gek hé, dat je dat nog weet na 50! jaar…. Namen zoals Willem Benhoist die uit de Schalk Burgerstraat kwam, zijn vader had een autobedrijf, Freddie van de Populierenweg, Frits, Bennie,uit de Transvaalbuurt, die heel artistiek was en hele mooie sinterklaassurprises kon maken wat zonde was om open te maken, Jolanda (waar ik verliefd op was, heeft ze nooit geweten), Grietje, Bertje en Leo Detering, ook van de Transvaalstraat, die nog verre familie van ons was…van overgrootmoeder. en vele anderen…………

Ik ben nog een paar jaar geleden nog wezen kijken,samen met goede vrienden bij ons uit de buurt, naar daar waar mijn “ROOTS” lagen…………… Van die romantiek en nostalgie is weinig over gebleven.De kerk t.o. de school gesloopt en ook die dikke boom waar we altijd met het speelkwartiertje waren.

De straat met z’n winkels, waarvan ik iedereen persoonlijk kende, zijn er grotendeels niet meer….zoals de drogisterij van Freule Brunet de Rochebrune, kapper Leurs, zijn zoon was een befaamd honkbalspeler en coach, de melkboer Hoogendoorn, Kleermaker v/d Velden e.v.a. en een nieuwe voordeur op nr.13…nu slager de Wit.

De winkel van Velders

De winkel van Velders

Tja, de tijd staat niet stil.. Ik zou er nog wel uren over kunnen vertellen, die leuke buurt van toen…

Oh ja, ik las iets over een schoolreunie…die heb ik zeker gemist. Jammer!!! En voor mijn vrienden hier blijf ik altijd die Amsterdammer uit de Meer!

Willen jullie meer van mij horen kan dat… email h.vervetjes@onsmail.nl
Groeten van Hans Vervetjes

Hans op de kleuterschool - Foto: Hans Vervetjes - Alle rechten voorbehouden

Hans op de kleuterschool – Foto: Hans Vervetjes – Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 10 kapper Leurs

Wakkerstraat 10 kapper Leurs

Foto: Hans Vervetjes - Alle rechten voorbehouden

Foto: Hans Vervetjes – Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 10 - de melkboer - Alle rechten voorbehouden

Wakkerstraat 10 – de melkboer – Alle rechten voorbehouden

Foto: Hans Vervetjes - Alle rechten voorbehouden

Foto: Hans Vervetjes – Alle rechten voorbehouden

 

Share.

Leave A Reply