2012 – 2019
Auteur: Jo Haen – Verteller: Jill Eekhart (1985) sinds 2016 voorzitter van c.s.v. D.V.V.A. (Door Vriendschap Verenigd Amsterdam)
Sinds drie jaar is Jill Eekhart voorzitter van de club. Een vrouw als voorzitter bij een sport die tot voor kort een mannenbolwerk was: bijzonder? Niet voor DVVA, daar was het vanzelfsprekend dat ze voorzitter werd. Toen de vorige voorzitter stopte vond men haar de meest geschikte kandidaat. Ze voetbalt sinds 2012 bij DVVA en was al een jaar algemeen bestuurslid.
Betekent de c van c.s.v. nog iets in 2019?
De c van c.s.v. DVVA staat voor christelijk. Het meest concrete dat hier nog aan herinnert is het feit dat er alleen op zaterdag wordt gevoetbald maar ook dat we proberen de normen en waarden in stand te houden, die bij een christelijke club gebruikelijk waren/zijn. Het is een open club met een goeie band tussen de leden. De sfeer en hoe je met elkaar omgaat vinden we belangrijk. Respect is een belangrijke basis.
De club is opgericht in 1931
Het gaat momenteel uitstekend met de club, maar dat was niet altijd het geval. Er zijn slechtere tijden geweest. Eind jaren 70 wilde de KNVB kleine clubs met elkaar laten fuseren maar DVVA heeft dat altijd tegengehouden. De club is toen een andere strategie gaan voeren: het werven van student-leden. Er werd een speciaal studententarief ingevoerd en mede dankzij een nieuw clubgebouw heeft dat succes gehad. Het aantal leden groeide weer, nu zijn er ongeveer 500 variërend in de leeftijd van 18 tot 50 jaar.
Vrouwenvoetbal en goede sfeer
We hebben geen jeugdspelers. Wel konden sinds de jaren 90 vrouwen zich aanmelden; we hebben momenteel 5 vrouwenteams (ongeveer 100 leden van de 500). Het is een leuke mix van mannen en vrouwen, ook bevorderlijk voor de goede sfeer. Bij het 85-jarig bestaan van de club in 2016 werd er zelfs in samenwerking met brouwerij de Prael een speciaal bier gebrouwen Clubliefde genaamd! Hoe mooi wil je het hebben?
Het vrijwilligersprobleem hebben we als volgt opgelost: ieder team is een paar keer per jaar verplicht de kantinedienst op zich te nemen.
3 Jaar voorzitter
Jill is nu voor het 3e jaar voorzitter. Heel bijzonder volgens de buitenwacht/media, een vrouwelijke voorzitter, maar binnen de club was dat geen onderwerp van gesprek. zelf vonden ze het niet zo. Ze was eerst een jaar algemeen bestuurslid, en toen de toenmalige voorzitter stopte vonden de overige bestuursleden dat zij de meest geschikte persoon was om het stokje over te nemen. De ALV stemde daarmee in. Het was dus eigenlijk heel vanzelfsprekend. Het bestuur bestaat nu uit 3 vrouwen en 3 mannen. De vrouwen zijn ten opzichte van de verhouding binnen de vereniging dus in overtal vertegenwoordigd in het bestuur.
Hoe is ze met het voetballen in aanraking gekomen?
Jill komt uit Driebergen en voetbalde daar altijd al op het schoolpleintje. Ze wilde niet bij een club, omdat ze daar met meisjes moest voetballen terwijl ze eigenlijk liever met de jongens meedeed. Toen werd ze lid van een tennisvereniging en nadat ze ging studeren in Groningen bleef ze tennissen.
Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en in Groningen meldde ze zich op 21-jarige leeftijd toch bij een voetbalclub t.w. v.v. Gruno en later bij de Knickerbockers, een studentenclub, waar ze ging voetballen in een damesteam. Na haar studie werd ze consultant en momenteel werkt ze voor Nyenrode. Haar standplaats is Amsterdam en toen een collega haar eens vroeg mee te gaan trainen bij een voetbalclub ging ze kijken bij JOS/WGM. Maar ze koos uiteindelijk toch voor de buren: c.s.v. DVVA. Sinds 2012 is ze lid van de club en speelt als verdedigster of op het middenveld in het 4e damesteam, dat in de 4e klasse speelt.
Verschil groot wat voorzieningen en betaling betreft
Het niveau bij het vrouwenvoetbal is de laatste tijd sterk vooruitgegaan. Al is het verschil met de mannen nog wel groot wat de voorzieningen en betalingen betreffen. Bijna niemand kan er van leven. Hooguit de vrouwen uit de hoogste regionen. Dat geldt helaas niet alleen voor het voetbal. De hockeydames b.v. doen er net zoveel voor als de mannen, maar de betaling is nog steeds minder.
Sfeer bij mannenclubs is anders
Er heerst bij clubs waar alleen mannen voetballen toch een iets andere sfeer. Daar zie je ook dat men nog wat huiverig is waar het vrouwenvoetbal betreft. Gelukkig vermindert dat heel snel, zeker gezien de successen van de Oranjeleeuwinnen.
Voorzitterschap als voorbeeldfunctie
Ze ziet haar voorzitterschap een beetje als een voorbeeldfunctie en hoopt dat er meerdere vrouwen haar zullen volgen. Toen ze net voorzitter was, kreeg ze nog wel eens opmerkingen over haar leeftijd. Bij DVVA speelt het praktisch geen rol. Misschien omdat daar veel jongeren voetballen. Het is vaak vooral de oudere generatie bestuurders die er iets van vindt.
Hoe vindt ze het als voorzitter?
“Ik voelde me in het begin overal verantwoordelijk voor. Maar je kunt niet van alles op de hoogte zijn en alles weten. Dat moest ik loslaten en dat gaat steeds beter.
In mijn eerste seizoen als voorzitter hebben we het clubhuis flink verbouwd. Dat was een pittig seizoen waarbij het om veel dingen draaide, behalve voetbal. Vorig seizoen hebben we daarom vooral geïnvesteerd in de basis van ons bestaan: voetbal. Zo hebben we voor het eerst een technische commissie voor de vrouwen ingesteld en ambitie uitgesproken om hoger te gaan spelen met het eerste elftal. Het 1e vrouwenteam promoveerde via de nacompetitie naar de 2e klasse. Dat was een mooi succes. Het 1e herenelftal speelt al enkele seizoenen in de 2e klasse, terwijl het 2e team in de reserve-hoofdklasse speelt. Dit seizoen hebben beide elftallen een nieuwe trainer en is de selectie flink uitgebreid.
Als ik zelf aan het voetballen ben wil ik niet gezien worden als ‘de voorzitter’ maar gewoon als een van de speelsters. En ik richt me dan ook echt op het voetballen.”
Vanmiddag (zaterdag 12 oktober)speelt ze tegen TOS-Actief. Ook een club uit de Watergraafsmeer. Omdat haar team vorig seizoen kampioen is geworden en is gepromoveerd is het nog aftasten wat de tegenstanders betreft. Allemaal nieuwe clubs/teams. Maar het zal wel goed komen.
Veel succes, Jill.
Bab Wilders zegt
Leuk en interessant interview. In de 50er/60er jaren met de Geuzen vaak tegen DVVA gespeeld, eerst in de jeugd, later met de senioren .Altijd fijne en sportieve wedstrijden. Geuzen was ook een christelijke vereniging, nu gefuseerd met Middenmeer. Mijn vader draait zich om in zijn graf als hij het zou weten. Goed dat DVVA DVVA is gebleven en de sfeer heeft weten te behouden. De voorzitter geeft goede uitleg van wat christelijk in deze tijd kan betekenen. Hopelijk blijft het zo nog vele jaren.