2019
Auteur: Jo Haen – Verteller: Joeri van der Wolff (1996) Geboren in Amsterdam. Sinds november 2018 woont hij in Stek Oost. Hij heeft P.P.L.E. (Politics, Psychology, Law & Economics) gestudeerd en studeert nu filosofie.
Woningbouwvereniging Stadgenoot verhuurt sinds november 2018 250 studio’s in de Watergraafsmeer. Het complex zal er voor een periode van 10 jaar staan. De studio’s liggen in de buurt van sportpark Middenmeer en Station Science Park op het Ringslangpad. Het complex heet Stek Oost en alle bewoners hebben een vijfjarencontract aangeboden gekregen.
De doelgroep is een mix van statushouders en jongeren van 18 tot en met 27 jaar. Deze jongeren met verschillende achtergronden gaan samen een community opbouwen. Daarom is er gezocht naar gemotiveerde jongeren die graag een steentje bijdragen aan de community door een goede buur te zijn en mee te helpen aan een goede integratie van statushouders in Amsterdam.
Community Builder
Joeri van der Wolff is een van die jongeren. Hij had zich aangemeld als community builder. “Ik ben Community Builder geworden omdat ik hiervóór ook een project heb gedaan waarbij ik in ruil voor 8 uur vrijwilligerswerk in de week korting kreeg op mijn huur. Dat deed ik via Academie van de Stad en dat is dezelfde stichting die hier de Community-builders begeleidt. Ik wilde dus graag ergens wonen waar ik ook maatschappelijk betrokken zou zijn en dat was toevallig in de buurt waar ik ben opgegroeid”.
Wonen in Stek Oost
De gangen verschillen in grootte, zijn gang heeft 38 studio’s, maar de kleinere gangen hebben 28 studio’s. Joeri zorgt als community builder voor de contacten tussen de verschillende bewoners van zijn gang.
De bewoners beschikken over een aparte ruimte in het gebouw voor de opslag van b.v. extra stoelen of andere materialen.
Ik wilde Joeri interviewen over Stek Oost. Beneden in de hal word ik aangesproken door een servicebeheerder van Stadgenoot, die me vraagt wat ik kom doen. “Je kunt geen betere treffen dan hij”, was zijn reactie toen ik zei dat ik Joeri ging interviewen. Die kwam al snel naar beneden om me op te halen en naar zijn studio op de 3e verdieping te brengen, maar me eerst nog even de gezamenlijke keuken en stilteruimte op de begane grond liet zien.
Hij is blij weer in zijn ‘ouwe buurtje’ te wonen. De huur van een studio bedraagt € 500,00. Dat is inclusief water, electra, wifi en servicekosten. Een studio (21m2) bevat een woongedeelte, keuken- en douche/toiletblok. Bovendien is er in het gebouw een gezamenlijke woonkeuken en een stilteruimte waar gestudeerd kan worden. In de woonkeuken hangt een grootbeeld t.v. waar gezamenlijk naar voetbalwedstrijden wordt gekeken. Er is geen lift in het gebouw. Men wordt geacht, als jonge bewoners, de trap te kunnen nemen.
Hoofdzakelijk Eritrese en Syrische statushouders
In 3 fases zijn de nieuwe bewoners verhuisd naar het Ringslangpad, zoals de omgeving van het complex genoemd wordt. 50 % Nederlandse jongeren en 50 % statushouders, hoofdzakelijk van Eritrese en Syrische afkomst. Ze zijn afkomstig uit A.Z.C.’s. Sommige van hen hebben een baan, andere studeren. De Syrische bewoners spreken over het algemeen wel Engels, maar de Eritrese mensen bijna niet. Op een bord in de gang wordt aangegeven waar en hoe men Nederlandse les kan volgen.
Sommige statushouders hebben traumatische ervaringen meegemaakt zoals de reis per boot via Libië. Er zijn weinig vrouwelijke statushouders, voor hen zou de reis te gevaarlijk zijn maar ook is het voor vrouwen uit die landen niet gebruikelijk om alleen te reizen. Zij horen meestal bij een gezin. De statushouders hebben ieder een consulent toegewezen gekregen, waar zij terecht kunnen voor hulp enz.
Gezamenlijke activiteiten
Er zijn gelukkig weinig conflicten tussen de diverse bewoners. Er wordt vaak gezamenlijk gekookt. Joeri is al eens uitgenodigd voor een Eritrese maaltijd. Met 6 man zaten ze toen in een studio. Over het algemeen trekken bewoners van dezelfde afkomst toch naar elkaar toe. Dat is niet te vermijden. Om er toch voor te zorgen dat de verschillende bewoners mengen, worden er regelmatig gezamenlijke activiteiten georganiseerd.
Als hulp hierbij is er een gezamenlijke app, waarop men allerlei berichten kan plaatsen, oproepen kan doen enz. En bij de buren, voetbalclub Zeeburgia, kan er gevoetbald worden. Ook gaat woningcorporatie Stadgenoot samen met de bewoners een plan voor de tuin maken, terwijl men in goed overleg samen de gangen e.d. schoonhoudt.
Het bevalt Joeri goed als community builder en is hij heel tevreden over zijn studio en woonomgeving, lekker dicht bij het station Science Park. In 9 minuten ben je bij het C.S. Ook lekker dicht bij GeuzenMiddenmeer op Sportpark Voorland/Middenmeer waar hij lid is van de voetbalclub.
Het is een geweldig initiatief om statushouders en studenten op deze manier samen te laten wonen zodat ze elkaar kunnen leren kennen. Goed voor de integratie. Beter kan eigenlijk niet.
Lees ook: Stek Oost – Opinie van Joeri na ruim 3 jaar
Geef een reactie