Juwelier Dijkema – al 85 jaar in de Watergraafsmeer

0

1935 – 2020
Auteur: Jo Haen – Vertellers: Henk, Els en Karen Dijkema

Dit jaar is het 85 jaar geleden (1935) dat Pieter H. Dijkema (11-10-1913) vanuit Groningen naar Amsterdam verhuisde. Hij begon voor zichzelf als horlogemaker in het souterrain van zijn woning op de Linnaeusparkweg 78 hs. Achter het ene raam was de werkplaats (reparaties e.d.) en achter het andere raam van het souterrain was de verkoop.

Linnaeusparkweg in 1930. Helemaal links nr. 78 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Verhuisd naar een ‘echte’ winkel op de Middenweg
Pieter was getrouwd met Rienkje en samen hadden ze 5 kinderen, Anneke, Henk, Roel, Ina en Peter. Alle kinderen hielpen mee in de zaak. De zaken gingen goed, vooral na de oorlog toen de economie al snel aantrok, zodat Pieter een ‘echte’ winkel kon beginnen in het pand Middenweg 21. De plek waar nu, na 85 jaar, de juwelierszaak nog steeds gevestigd is. Ook verhuisde hij met zijn gezin naar de woning die bij de winkel hoorde.

Het gezin van Pieter Dijkema, oprichter van de zaak. Zoon Henk zit helemaal rechts – Foto: familie Dijkema – Alle rechten voorbehouden

Zoon Henk nam in 1968 de zaak van zijn vader over
Zoon Henk deed de opleiding voor horlogemaker en nam in 1968 de zaak van zijn vader over. Samen met broer Peter, maar die vertrok al snel naar Spakenburg waar hij 40 jaar een juwelierszaak heeft gehad. Henk heeft, net als zijn vader, ook in het souterrain gewoond, waar zijn dochter Karen is geboren, zoals hij zelf vertelde. Later woonden ze in een etage boven de winkel.

Het interieur in 1965 – Foto: familie Dijkema – Alle rechten voorbehouden

Nog steeds een echte familiezaak
Momenteel is het nog steeds een echte familiezaak. Samen met zijn dochters Karen en Inge, is Henk met zijn vrouw Els en zus Ina werkzaam in de zaak alsmede verkoopster Monique die ook alweer 35 jaar bij de firma Dijkema werkt. Hele generaties families zijn hierdoor al jaren klant in de winkel. Er is in de loop der jaren niet veel veranderd, al heeft de winkel natuurlijk wel een modern uiterlijk gekregen en is aangepast aan de eisen des tijds. Maar de verkoop bestaat nog steeds, zoals vroeger, uit klassieke en moderne sieraden, waaronder uiteraard trouwringen en horloges. Mijn eigen trouwring die inmiddels 57 jaar oud is zou hier qua uiterlijk nog gewoon in de verkoop kunnen. Die ringen zijn niet veel veranderd.

De zaak van Juwelier Dijkema, Middenweg 21 – 2012 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Service en persoonlijke aandacht zijn belangrijk
Men richt zich hier op de klassieke manier van verkopen; service en persoonlijke aandacht zijn belangrijk. Nog steeds vinden klanten het fijn om een sieraad eerst goed te bekijken voordat men het koopt. Ook wordt het gewaardeerd dat er zoveel mogelijk wordt samengewerkt met Nederlandse ontwerpers en leveranciers. Zoals de zilveren sieraden van Nol uit Brabant, de klassieke trouwringen van AllerSpanninga uit Friesland en de moderne ontwerpen van Clic.

Modern interieur – Foto: familie Dijkema – Alle rechten voorbehouden

De coronatijd is een nieuwe uitdaging
Natuurlijk heeft de winkel, zoals praktisch iedere juwelierswinkel, al menige inbraak, overval en ramkraak meegemaakt. En ook deze tijd van corona geeft, zoals voor heel veel winkels, een nieuwe uitdaging. Het is fijn om te merken dat de klanten hen ook in deze tijden weten te vinden.

‘Een heerlijke winkel’
Nog steeds is het na al die jaren fijn voor de familie om in de zaak te werken. En ondanks zijn 79 jaar is Henk nog geregeld aanwezig in de winkel. ‘Een heerlijke winkel’, zoals hij het uitdrukt! Juwelier Dijkema: al 85 jaar een begrip op de Middenweg. Een van de oudste nog bestaande winkels in de Watergraafsmeer.

Van harte gefeliciteerd en nog vele jaren!

Share.

Leave A Reply