De kerstboom van groep 6

0

december 1988

Door René van Eunen – Hij werd geboren op 19 mei 1979 in het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op 30 april 1980 is hij met zijn ouders in de Watergraafsmeer komen wonen en daar woont hij nog steeds. Al sinds zijn 12e jaar heeft hij interesse voor de geschiedenis van de Watergraafsmeer.

Groep 6 (1988-1989). René staat op de achterste rij, tweede van links, achter juffrouw Fledderman Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Groep 6 (1988-1989). René staat op de achterste rij, tweede van links, achter juffrouw Fledderman Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

We schrijven december 1988. Ik zat in groep 6 van de Hogewegschool, thans Frankendaelschool. De Adventstijd op deze Protestants-Christelijke basisschool was altijd een heerlijke en sfeervolle tijd waarin de geboorte van Jezus natuurlijk centraal stond. Er werd veel getekend, geknutseld en gezongen en er werden verhalen verteld.

Ik had les van juffrouw Fledderman. Een aardige vrouw van 55 die streng kon zijn maar die altijd rechtvaardig was. Zij gaf toen al ruim 30 jaar les op de Hogewegschool en zat “in de halve dop”. Dat hield in dat zij alleen van maandag t/m woensdag les gaf. Op donderdag en vrijdag kregen wij les van hoofdmeester Kruger. Dat veranderde toen de leraar van groep 8, meester Bulterman, tijdens het lesjaar een andere baan aannam. Meester Kruger moest toen die klas overnemen. Geen gemakkelijke opgave want het was een drukke klas.

In de hal beneden stond altijd een grote kerstboom. In de klas hadden wij geen kerstboom, dat was ook niet gebruikelijk. Wel hadden we versiering en ieder had zijn eigen kaars op zijn tafeltje staan. Bij de leerlingen van groep 8 stond er dat jaar wel een kerstboom in de klas. Wij zaten met ons lokaal vlak naast hen. Op een middag waren ze flink aan het keten toen meester Kruger even de klas had verlaten om naar zijn kantoor te gaan beneden in het gebouw. Juf Fledderman was het geschreeuw en gekrijs op een bepaald moment zat en vond het tijd om in te grijpen. Met ferme hand deed zij de tussendeur naar groep 8 open. Dat lukte maar half. We hoorden vervolgens gerinkel, het geluid van stukvallende kerstballen en het gegil van een aantal meisjes. De kerstboom stond achter de tussendeur en was geheel omgevallen. Op trage wijze sloot juf Fledderman de tussendeur. De droge, verbaasde blik die ze ons vervolgens toewierp staat nog steeds in mijn geheugen gegrift. Zo bleef ze enkele momenten staan.

Daarna verliet juf Fledderman ons lokaal om te kijken hoe groot de schade was. We hoorden haar na een tijdje praten met meester Kruger en ik neem aan dat de kerstboom meteen weer rechtop werd gezet. In de tussentijd werd er natuurlijk hevig door ons gelachen; dolle pret toch als jouw juf de kerstboom omgooit?

Share.

Leave A Reply