Kerstfeest in de vijftiger jaren in de Wetbuurt

0

31 december 1949 – 31 december 1963

Door: Ria Evertse (1945) Geboren en getogen in de Wetbuurt. Ze heeft daar gewoond tot 1963. Ze heeft er een geweldige jeugd gehad mede dankzij de grote familieband. Ook was er een bloeiend verenigingsleven dat door heel veel vrijwilligers in stand werd gehouden.

Foto: Judith de Jong – Alle rechten voorbehouden

De kerstboom werd een paar dagen voor de kerst opgetuigd met van die ouderwetse ballen, zilveren slingers, engelenhaar en kerstkransjes van fondant en als laatste de kaarsjes, echte kaarsjes die in een houdertje vastgezet werden op de takken én naast de kerstboom een emmer water voor als de boel in de brand zou vliegen.

Alleen tijdens het kerstdiner werden de kaarsjes aangestoken (nou ja, kerstdiner niet te vergelijken met wat er nu op tafel komt) Het kerstdiner bestond meestal uit konijn – niet echt mijn favoriete maaltijd maar dat is een ander verhaal- soep, aardappelpuree en appelmoes (het was de jaren 50) en als toetje vanille en chocoladevla.
Een van de kerstdagen werd steevast met de hele familie bij mijn grootouders gevierd in de Fahrenheitstraat, en dát was een feest. De oudste broer van mijn moeder was militair, verzorgde in het leger het amusement voor de soldaten en hij bracht een echt projectie-apparaat en films mee.

Alle kinderen, en dat waren er veel, werden naar de zolder verbannen met chocolademelk en kerstkransjes. Vaak moet ik er deze dagen aan terugdenken; de warmte van het familiegebeuren met alle eenvoud.
Een paar weken voor de kerst ging ik naar het zondagschooltje op de hoek van de Celsiusstraat en het Döplerpad want dan mochten we mee naar de kerstviering in de Emmakerk .
In de Emmakerk stond een – in mijn ogen metershoge – kerstboom, ook met echte kaarsjes die werden aangestoken als iedereen binnen was.
Dan werd er gezongen en het kerstverhaal verteld en na afloop kreeg je een boek en een sinaasappel of mandarijn. Dat weet ik niet meer zo precies. En gingen we de kou weer in, lopende naar huis maar zielsgelukkig met je boek en sinaasappel.

Share.

Leave A Reply