1928 – 1946
Auteur: Frits Slicht – Verteller: Mevrouw Verheus-Holtzappel is in 1928 geboren in het Linnaeushof en heeft daar tot aan het einde van de oorlog gewoond. Zij vertelt over haar herinneringen aan deze katholieke enclave, de familie, haar schooltijd en haar herinneringen aan de oorlogsjaren. Bron: Het Geheugen van Oost
We speelden allemaal met elkaar, verschillen waren voor ons geen punt. De gebruikelijke dingen deed ik, zoals spelen met de tol en zweep en touwtje springen. Een vast vriendinnetje had ik niet. Ik was overigens wel onder de indruk van de katholieke processie. Vooral van de meisjes die zo mooi waren aangekleed ‘als bruidjes van God’. Daar was ik wel een beetje jaloers op, maar ik was nu eenmaal niet katholiek. Processie op de openbare weg was toen nog wel verboden. Maar het mocht wel als men binnen het eigen terrein bleef.
Aanvulling Frits:
Openbare godsdienstige optochten waren verboden, maar dit verbod beperkte zich tot de openbare weg. De toenmalige pastoor Zoetmulder heeft toen rondom de kerk en waarschijnlijk ook het daarbij behorende klooster een soort tuingang aangelegd. Hij gebruikte dit als een soort processiepad en tijdens een kerkelijke hoogtijdag trok zo’n processie veel bekijks. Men heeft er zelfs de krant mee gehaald. In Amsterdam was volgens mij alleen de Stille Omgang toegestaan (maar dan wel in de nacht).
In de tuin van de kerk was een soort van altaartje neergezet. Een echte processie mag je het eigenlijk niet noemen, het was meer symbolisch. Zelf ben ik maar één keer in de kerk geweest. Dat was bij het huwelijk van een buurmeisje.
Pianoles
Ik had les van een Joodse mevrouw, Nora Stodel-Kinsbergen, ik had pianoles van haar. Nora Stodel kwam in de oorlog bij ons thuis, helemaal in tranen, ze mocht geen les meer geven aan niet-Joodse mensen. Zij woonde bij ons in het Linnaeushof, op nummer 12 boven. We gingen er elke week naar toe. Inmiddels weet ik dat zij de oorlog heeft overleefd.
Bij haar thuis stond een grote vleugel(piano). Voor mij was ze belangrijk, ze was heel lief, precies en heel goed als lerares. Ik vond haar lessen altijd erg leuk en heb er veel aan gehad. Ik heb heel lang piano gespeeld tot ik een beschadiging in mijn hand kreeg. Of zij concerten heeft gegeven, weet ik niet.
Ik zat ook nog op de lagere school toen. In het schooljaar ‘40-‘41 ging ik naar de middelbare school, dat was al in de oorlog. Kort daarna kwamen al die anti-Joodse maatregelen.
Wat een mentaliteit hadden die Duitsers toen, hoe kan dat nu toch. Wat moet hun bezield hebben dat er naar je ouders en je grootouders werd gekeken of je wel mocht leven?
Marc Wiewel zegt
Nr. 10 boven is mijn geboortehuis. Ik heb er tot mijn 18e gewoond. Toen ben ik met mijn ouders mee verhuisd naar nr. 15 beneden. Ik heb daar nog 3 jaar gewoond. Spelen? Hoofdzakelijk op het kerkplein (voetbal, tennissen tegen de kerkmuur, buskruiten etc. Later bij de scholen. Ik heb op de drie scholen die het hof kent gezeten (Maria Goretti, St. Lidwina en RK Mavo oost. Tot mijn15e een zeer beschermde tijd op ‘t Hof genoten. Ik bewaar er overwegend zoete herinneringen aan.
Boyd Schram zegt
Ik heb op nummer 25 en 64 gewoond. Leuke herinneringen al had het Hofje ook wel iets beklemmends. Iedereen kende elkaar toen. Het prachtige kunstwerk op de Martelaren van Gorcumkerk is trouwens van Joseph Mendes da Costa. Hij en Kropholler (architect vd kerk) werkte veel samen.
Marion en Leo de Boer zegt
Marionen Leo de Boer
Hier keken wij vanuit ons huis op, dit gedeelte.Een Luik in de kerk was de ingang van de padvinders.op het soort ronde pleintje deden we putje trap,soort slagbal,met rondjes,speelde altijd buiten.Ook in de kerktuin. De fietsenstalling van Visser ,daar woonde wij boven. No30.De fotograaf staat met zijn rug naar ons huis.
Wim Stegeman zegt
Ik woonde op De Linnaeushof. Waar komt dat ‘het’ eigenlijk vandaan?
M.de Boer _Schreuder zegt
Mijn ouders kwamen op nr:30 te wonen in 1941.pas getrouwd blij met de 4 kamer woning op de bovenste verdieping, met een lang balkon achter..de oorlogstijd met ups en downs natuurlijk, zoals iedereen.Maar in 1945 werd mijn zus geboren,Ineke. Hun grote trots,en ik in 1947 Marion,na de oorlog gelukkig weer betere tijden.en in 1952 onze broer.Gezin kompleet. Wat een heerlijke jeugd ,we hadden de ruimte,speelde op straat,gingen naar de 5 de Montessorischool , en groeide in een fijn gezin op.Het Linnaeushof is voor ons een heerlijke herinnering.Met veel plezier denken we terug aan die tijd.Af en toe even buurten.deze site volgen we met veel plezier. Bedankt.Het museum gaan we ook bezoeken. Gr mariondeboer_schreuder.
Gonny Bax zegt
Ik ben geboren op nr 55. In 1943. Heb er gewoond tot 1964. Was – en is naar mijn gevoel nog steeds- een dorp op zich. Alles was er . Alle winkels en als middelpunt de kerk en het klooster. En de scholen natuurlijk. Ben er kort geleden geweest. Niets veranderd. En nog steeds prachtig.