De kleine huisjes van de Fahrenheitstraat

0

31 december 1959 – 31 december 1965

Door: Karin Palsenbarg-Hoogewoning woonde in haar jeugd in de Fahrenheitstraat in de Watergraafsmeer.

‘s Avonds klopte ik op de muur zo van lig jij al in bed? Ik wel!

Karin Palsenbarg met haar broertje Fred in de sneeuw bij de dijk van de Weespertrekvaart. Alle rechten voorbehouden

Ik ben geboren op Zeeburg en woonde met mijn ouders Freek en Etty Hoogewoning-Schutte in de Fahrenheitstraat. Eerst op zolder bij een oude tante op nummer 49 1-hoog schuin boven opa de Wit. Later op nummer 62-huis. Het waren kleine huisjes, wij sliepen met onze ouders op een slaapkamer met schuifdeuren ertussen en wij ieder aan een kant in een opklapbed met gordijn, daar kon je leuk tent mee spelen. Kleine tuinen met een schuur voor de kolen en stapels ‘Donald Duck’ die wij bewaarden en steeds weer lazen. Het was een heerlijke buurt. Vissen bij Hummeloord, spelen in de speeltuin bij ome Wim en tante Mieke. En later bij de apekooi achter de sportvelden.

Bij speeltuin Frankendael zat ik op ballet met Els Elsenaar en Henne, Wille en Marre achter uit de straat en Lia Bon van de winkel van Bon. Ook kon je daar films kijken zoals ‘de Boefjes’. Op de hoek zat slager Vis en de groenteman was Gabeler. Mijn vriendinnetje Loes van Geemen was van de kapper en de sigarenman heette van Tienhoven. Speelgoed kochten we bij Beusekom, een soort Blokker toen en Tijsterman had ritsen en knopen.

Naast ons woonde tante Jeanne en boven ons de familie Pickhard. Rechts woonde Henk Hofstede van ‘de Nits’. Hij speelde toen al piano en vermaakte iedereen op verjaardagen met poppenkast en de clown uithangen. s’ Avonds klopte ik op de muur zo van lig jij al in bed? Ik wel!

In de zomervakantie ging ik van school uit, Hummeloord en de Julianaschool, mee met de vakantieschool. Dan moest je elke ochtend naar het ‘s Gravesandeplein gebracht met de fiets en daar kwam een bus drie weken lang naar Zandvoort elke dag op en neer, heerlijk!. Ook onze vakanties in Bakkum in het huisje van tante Ruth leken altijd wel zonnig. Ik zat ook op scouting bij ‘Klein Dantzig’ met Loekie en Elles Mol en Baukje Reynen.

Feesthoedjes voor Karin Palsenbarg, haar kleine broer Fred en de muzikale buurjongen Henk Hofstede in de Fahrenheitstraat op Koninginnedag in 1963. Alle rechten voorbehouden

Karin Palsenbarg met tante Jeanne Balvert bij het paard van de schillenboer. Alle rechten voorbehouden

Karin Palsenberg met haar moeder Etty voor het schoolgebouw van ‘Hummeloord’, begin jaren zestig van de vorige eeuw. Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply