Kleuterschool “Zonnehoek” in de Fraunhoferstraat

1

1982 – 1983

Door René van Eunen – Hij werd geboren op 19 mei 1979 in het Anna Paviljoen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis. Op 30 april 1980 is hij met zijn ouders in de Watergraafsmeer komen wonen en daar woont hij nog steeds. Al sinds zijn 12e jaar heeft hij interesse voor de geschiedenis van de Watergraafsmeer.

Fraunhoferstraat met het bord van de Zonnehoek.
Foto: René van Eunen – Alle rechten voorbehouden

“Zonnehoek” was een gezellig schooltje voor peuters en kleuters in het dorpse Watergraafsmeer. Voor menig kind de eerste aanraking met school.

In 1982 en 1983 ging ik twee of drie dagdelen per week naar kleuterschool “Zonnehoek”, welke zich bevond in een klein noodgebouwtje aan de Fraunhoferstraat 21-23. Dit was een dependance van de Hogewegschool. Mijn vaste juf was Ans Kutschenreuter. Af en toe was er ook een andere juf aanwezig waarvan ik de naam niet meer weet. Waarschijnlijk was zij een invalkracht en ook een moeder van een van de kinderen. In ieder geval waren zij beiden zeer lief voor de kinderen, dat staat mij nog goed bij. Ant Bosman was hier ook juf, maar bij haar heb ik nooit in de klas gezeten.

Ik denk dat ik met alle kindertjes wel speelde, want ik kan me niet heugen dat ik met de een meer vriendjes was dan met de ander. Ik ken alleen nog de namen van de kinderen waar ik later mee in de klas zou zitten op de Hogewegschool: Mattijs Sasbrink, Jan-Bart Gouvernante, Erik Alblas, Gijs de Vries en Charlotte en Mirjam van der Hoop. In de pauze dronken wij melk die wij van huis meekregen in een plastic beker. De combinatie van de bijna lauw geworden melk met de heerlijke zonnekoek van school (een soort volkoren Jodenkoek), stond garant voor een bijzondere smaaksensatie.

Voor de school was een ruime speelplaats met een zandbak. Ik weet nog dat we op een dag in de winter van 1982/1983 daarin speelden en dat het heel koud was. De wind striemde in onze gezichten en we hadden traanogen en snotneuzen. We waren blij dat we na een tijdje weer naar binnen werden geroepen. En dat terwijl, hoe kan het ook anders op die leeftijd, de zandbak een van onze favorieten was. Een andere favoriet was “het rode huisje”, een klein klimrek dat in ons lokaaltje stond. Vanuit dit lokaaltje keken wij richting de Helmholtzstraat en de Bunsenstraat.

Ook voor de geest staat mij het maken van stoombootjes en Sinterklaashoedjes voor het Sinterklaasfeest. Herinneringen aan het Sinterklaasfeest zelf heb ik daarentegen nauwelijks. Alleen het kloppen aan de deur en het zingen en zwaaien bij het vertrek van de Sint en zijn Pieten zijn nog vaag in mijn geheugen aanwezig. Gelukkig zijn er nog foto’s van.

Lees ook het verhaal van Wil Martijn-Schimscheimer: Een dorpsschooltje in de Fraunhoferstraat

Links achter staat nog het schoolgebouw.
Foto: John Haen – Alle rechten voorbehouden

Sinterklaas en zijn Pieten op bezoek in de Zonnehoek. December 1982. Foto: René van Eunen Alle rechten voorbehouden

Nog een foto van het Sinterklaasfeest op de Zonnehoek. 1982 – Foto: René van Eunen Nog een foto van het Sinterklaasfeest op de Zonnehoek. 1982 – René zit links achter met geblokte trui – Foto: René van Eunen – Alle rechten voorbehouden

De huidige situatie in de Fraunhoferstraat van het z.g. ‘Zonneplein’. Foto: René van Eunen – Alle rechten voorbehouden

Fraunhoferstraat – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Het schooltje afgebrand – Foto: Gahetna – Alle rechten voorbehouden

Share.

1 reactie

  1. Carin Fiere Ik heb hier ook op de kleuterschool gezeten in 1963/1964.

    Sylvia Mijn zusje Astrid Wever en haar lieve vriendin Freke Freriks staan er ook op.


    Foto: Carin Fiere

    null
    Op de foto Carin Fiere

Leave A Reply