Bron: Het Parool
Door: Maarten Moll
Bijna vijf jaar deed de klok op de toren in de Veeteeltstraat het niet. Maar vlak voor de viering van honderd jaar Betondorp bewegen de wijzers weer. ‘De klok kan nu weer dertig, veertig jaar mee.’
De klok doet het weer, de wijzers gaan weer rond en van geluidsoverlast is geen sprake meer. Het uurwerk van de toren in de Veeteeltstraat in Betondorp is gemaakt. En de klokken, een aan elke zijde van de toren, zijn ’s avonds ook weer verlicht.
Het heeft er lang naar uitgezien dat er niets aan de stilstaande wijzers van de klokken zou worden gedaan. Ruim vier jaar gaven drie van de vier klokken verschillende tijden aan. Tot ongenoegen van veel buurtbewoners.
De klok hoort bij de geschiedenis van Betondorp, maar er waren ook mensen die klaagden over het geluid van de klok. Die impasse zorgde er mede voor dat er lang niets aan de haperende wijzers van de klok werd gedaan.
Woningbouwcorporatie Ymere is eigenaar van het blok huizen waarvan de toren deel uitmaakt: Veeteeltstraat 106-116, wat onderdeel is van een rijksmonument. De klok ging in 2019 kapot, werd twee keer gerepareerd, maar het oude, ingewikkelde mechaniek hield het niet.
“Toen de klok voor de derde keer bleef stilstaan, hebben we het maar even zo gelaten,” aldus een woordvoerder van Ymere ruim een jaar geleden. “Het is beschermd stadsgezicht dus kun je er ook niet zomaar van alles mee doen. De toren moet geen Casiohorloge worden. We streven ernaar de klok weer gerepareerd te hebben voor de viering van honderd jaar Betondorp.”
Zonder geluid
En dat is dus gelukt. Sinds kort kan men voor de juiste tijd weer vertrouwen op wat de klok van de toren aangeeft. Ymere heeft het uurwerk door Koninklijke Eijsbouts klokkengieterij (een fabriek van torenuurwerken) laten repareren.
Stadsdeelbestuurder Jan-Bert Vroege is daar zeer verheugd over. Hij heeft het diverse keren aandacht gevraagd voor het belang van de reparatie. “Ik ben ontzettend blij dat de klok in Betondorp gerepareerd is en dat dit precies op tijd is voor de viering van honderd jaar Betondorp. Betondorp is één van mijn favoriete plekken in Oost, mede vanwege de rijke architectonische geschiedenis. De klok is een belangrijk symbool voor de gemeenschap.”
Ook de woordvoerder van Ymere is blij. “Een klok moet het doen, simpel. Het raderwerk was compleet versleten, de tandwielen vastgelopen, de motor maakte lawaai, dat alles ook als gevolg van achterstallig onderhoud. Er is nu een mechanisch-elektrisch uurwerk in de klok geplaatst, dat kon niet anders.”
Ymere heeft ervoor gekozen de klok niet meer te luiden op de hele en de halve uren. “Ook om de omwonenden tegemoet te komen. Er waren klachten over het geluid.”
En dan waren er nog (spook)verhalen over een carillon dat in de toren zou hangen of hebben gehangen. “Daar is niets van gebleken, aldus de woordvoerder. Het is me een raadsel waar die verhalen vandaan komen.”
Aan de wijzerplaten op de toren is niets gedaan. “De klok was mooi oud geworden, met mooi patina. Die hebben we niet naar de plastische chirurg gestuurd. De klok kan nu weer dertig, veertig jaar mee.”
Geef een reactie