Koffiehuis de Meer op de Linnaeuskade

0

1912 – 1964

Door: Jo Haen – Vertellers: Herman Brandt (1929) en Joseph van Vuuren (kleinzoon)

Een foto van rond 1912. Het koffiehuis (links naast het linkerpand) is net niet te zien – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Na hun huwelijk in 1912 namen Hermanus Brandt en zijn vrouw Suze Brandt-Veerkamp het koffiehuis over op Linnaeuskade 1a. Het pand bestond uit begane grond en souterrain. Via een trappetje kwam je in de z.g. ‘mooie kamer’, waar volgens kleinzoon Joseph van Vuuren een piano stond. Zijn grootouders sliepen ook daar, in een tussenruimte. De kinderen sliepen in het souterrain. Herman en Suze kregen 4 kinderen, 2 jongens en 2 meisjes.

In het koffiehuis werden koffie, thee, melk, kogelflesjes limonade en zwak alcoholische dranken verkocht. Aan iedereen ‘die langs de straat liep’, zoals zoon Herman, 91 jaar, het uitdrukt. Schillenboeren, melkslijters, voddenboeren, straatventers kwamen bij koffiehuis de Meer hun meegebrachte brood opeten onder het genot van een drankje.

De familie Brandt – ± 1939 – Foto: Joseph van Vuuren – Alle rechten voorbehouden

Ook zijn moeder Suze hielp volop mee in het koffiehuis. 7 Dagen per week was het koffiehuis open, van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat. Zondags wel eerst naar de kerk, naar de Martelaren van Gorcum op het Linnaeushof, al zal dat eerst naar het noodkerkje op de Linnaeusparkweg geweest zijn. De grote kerk op het Linnaeushof is in 1929 gebouwd.
Er werd in de zaak ook ’s avonds geklaverjast, terwijl het koffiehuis tevens fungeerde als verzamelpunt voor voetbalclub a.v.v. D.E.C. Zoon Henk zat in het bestuur van voetbalclub Watergraafsmeer. Bestuursvergaderingen van die club vonden ook plaats op de Linnaeuskade. Watergraafsmeer had haar speelveld aan de linkerkant van de Middenweg tegenover de Oosterbegraafplaats.

Het koffiehuis de Meer Linnaeuskade 1 a – Alle rechten voorbehouden

Als kind moest zoon Herman ook meehelpen in de zaak, hand- en spandiensten verrichten. De melk werd betrokken van de melkfabriek O.V.V. Het werd in bussen afgeleverd en de losse melk werd in kleine bussen overgedaan. IJskasten bestonden toen niet. Voor de koeling had zijn vader een ijskist. Daarin werd een staaf ijs gedaan, dat door een bedrijf aan huis werd bezorgd. Zijn vader heeft ook nog zelf consumptie-ijs gemaakt, dat in het koffiehuis verkocht werd.

Tot 1964 hebben zijn ouders het koffiehuis gehad. Toen kregen ze AOW en verhuisden naar een ‘normaal’ huis in West. Zijn moeder was dolblij dat ze niet meer achter het buffet hoefde te staan en eindelijk tijd kreeg voor andere dingen.

Herman met de echtgenoot van zijn oudste zuster, Marinus van Bossum, op de Linnaeuskade. Op de achtergrond is nog net de HEMA te zien – Foto: Joseph van Vuuren – Alle rechten voorbehouden

Zoon Henk heeft een mooie tijd gehad op de Linnaeuskade. Hij ging eerst naar de Leonardusschool in de Bessemerstraat en later naar de Lidwinaschool op het Linnaeushof. Hij woont nu in Ulvenhout. Hij vindt het leuk, dat 2 van zijn kleinkinderen in de buurt van de Linnaeuskade wonen. Een in Oostpoort en een in de Sumatrastraat. Toch weer een beetje terug naar de roots.

In 2016 is er een familiereünie georganiseerd: ‘Brandt in Mokum’. Verzamelen en koffiedrinken natuurlijk in het voormalige koffiehuis de Meer op de Linnaeuskade. En natuurlijk op de foto vóór Bar Wisse, zoals het tegenwoordig heet. En toen bleek dat de granieten vloer en het gebrandschilderde raam zich nog in de zaak bevonden. Herinneringen aan een mooie tijd!

Het gebrandschilderde raam siert nog altijd de zaak van (nu) Bar Wisse – Foto: Joseph van Vuuren – Alle rechten voorbehouden

Bij de reunie in 2016 moest er natuurlijk geposeerd worden voor het voormalige koffiehuis – 2016 – Foto: Joseph van Vuuren – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply