KOOPMAN VOOR INGANG a.v.v. T.O.G.

0

Door Jo Haen – van Langen

Koopman Nathan Waterman (1885-1942) verkocht langs de sportvelden aan de Kruislaan allerhande lekkernijen zoals koeken, rolletjes snoep, kokosmakronen, duimdrop en chocolade. Ook kon je bij hem scheepsbeschuiten kopen, al waren die wel erg droog.
Hij werd hierbij geassisteerd door een van zijn 2 zoons Abraham (1926-1942) of Herman (1929-1942).

Op de foto links staat hij samen met zijn zoon voor de ingang van a.v.v. T.O.G. (Middenmeerpad) – Alle rechten voorbehouden

Hij stond met zijn kar niet alleen bij de voetbalvelden maar b.v. ook bij het 3-centen-badje aan de Merwedekanaaldijk en op de Ringdijk bij de voetbalvelden op de plek waar nu Sportpark Drieburg is. Overal waar sportevenementen of festiviteiten plaatsvonden waren Nathan en zijn zoons met de snoepkar te vinden.

Hij keek nogal scheel, wat hem een bijnaam bezorgde, en zoals zoveel mannen in die tijd had hij altijd een pruim achter de kiezen, waardoor hij wat moeilijk praatte. Verder was het een vriendelijke man.

Of hij een ventvergunning had is niet bekend. Die vergunning bestond uit een kaartje met daarop een nummer. Zijn vrouw Saartje Waterman-Koopman (1887-1942) had in ieder geval wel zo’n vergunning, volgens informatie van het Joods Historisch Museum.
Naast de snoepkar had hij nog een snoepwinkeltje in de Balistraat 29 waar zijn vrouw Saartje de klanten zal hebben geholpen.

De familie Waterman heeft tot in het jaar 1942 zowel in de winkel als bij de sportvelden snoep verkocht maar in dat jaar sloeg het noodlot toe en zijn ze opgepakt (of misschien vrijwillig gegaan) en via Westerbork in Auschwitz terechtgekomen. Zoon Abraham werd daar op 13 augustus 1942 vermoord, terwijl Nathan, Saartje en Herman hetzelfde wrede lot ondergingen op 7 december van datzelfde jaar.

Balistraat gezien vanaf de Celebesstraat – 1920 . – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply