Koopmans in de Watergraafsmeer

0

Op bovenstaande foto boerderij Middenmeer Middenweg 333, in 1934, later de Blindengeleidehondenschool.

Auteur: Cees Bosma (1942). Geboren en getogen WGM-er die van zijn 9de tot zijn 14de het hulpje was van Theo Blom, Van ’t Hofflaan 10, in de melkwijk.  Ik heb de eerste 26 jaar van mijn leven zeer intensief in de Watergraafsmeer doorgebracht, heb aan die periode de beste herinneringen.

Middenweg met rechts boerderij Middenmeer – ± 1930 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Carl Linnaeus
Het beste vertrekpunt is Boerderij Middenmeer, Middenweg 333, om dat daaraan al woorden worden gegeven aan de hofstede die al vanaf het allereerste begin van de 18de eeuw daar gevestigd was en al heel vroeg bekendheid heeft opgedaan door met name het tijdelijke verblijf op een later moment van de wetenschapper Carl Linnaeus. Niet voor niets is dat nog uitgebreid terug te vinden in de veel voorkomende naamgeving aan straat, kade, hof, parkweg, pad en dwarsstraat.

Rechtstreeks vanuit Friesland rond de eeuwwisseling
Veel later, rond 1900, op diezelfde plaats, gevolgd door de boerderij van de familie Koopmans die zo zijn komst in de Watergraafsmeer gemaakt heeft. Waarschijnlijk rechtstreeks vanuit Friesland zoals dat rond die eeuwwisseling in veel meer gevallen bij de uitbreiding van Amsterdam gebeurde. De familie Koopmans is erg bepalend geweest in het zolang mogelijk handhaven van het landelijke en traditioneel alledaagse beeld in de Watergraafsmeer.

Ooster Ringdijk 22 – ± 1950 – Foto: Jan van Deudekom – Alle rechten voorbehouden

Melkwijken met traditionele paard en wagens
Vanuit dat grote gezin van Lambertus Barend Koopmans en zijn vrouw Marie Cornelia Schröder, zijn een aantal kinderen mij bekend. Om te beginnen Ulbert en Evert Koopmans die, beiden als vrijgezel, vele jaren woonden op Ooster Ringdijk 22. Zij samen met Theo Blom bestreken met hun melkwijken met traditionele paard en wagens een groot deel van de WGM. Zij “winkelden” vanuit Van ‘t Hofflaan 10. Op dat adres wordt ook een verdere toelichting gegeven. van ’t Hofflaan 10


Meergenoegen Kruislaan 120 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Verhuisd naar Meergenoegen aan de Kruislaan
Dan Jan Koopmans die begon als boer op het bedrijf van zijn ouders op Middenmeer en later verhuisde naar Kruislaan 120 (Meergenoegen), waar door hem door het daar nog volop beschikbare land veel grootschaliger geboerd kon worden.

Boerderij Voorland – Ooster Ringdijk 110 – Foto: Peter Hormeijer – Alle rechten voorbehouden

Roel Koopmans op boerderij Voorland
Dan zoon Roel Koopmans die we terugvinden op Ooster Ringdijk 110 (Boerderij Voorland) waar hij woonde met echtgenote Stien van Berkel en twee kinderen (zoon en dochter). Zijn koeien stonden vaak achter de huizen van het bewoonde gedeelte van de Kruislaan waar toen nog weiland was. Ook mocht Roel de voetbalvelden rond het hoofdveld van Ajax maaien en verwerken als hooi of kuilgras.

Boerderij Goed Genoeg – Middenweg 261 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Bertus Koopmans op boerderij Goed Genoeg
Bertus Koopmans vinden we bij Andries Groenink op Boerderij Goed Genoeg. Andries hield zich bezig met de handel in paarden. Die stonden dan tijdens hun tijdelijk verblijf op het land achter de Van der Waalstraat tot aan de spoordijk ter hoogte van de Archimedeslaan. Bertus nam de koeien voor zijn rekening en als het meezat was hij best bereid geïnteresseerde jongelui het melken van de koeien te leren. Hijzelf had notabene slaapplaats boven de koeien.

Ulbert, Evert en Jan Koopmans
Van Ulbert, Evert en Jan is tot aan hun laatste dagen voldoende bekend. Hoe het verdere verloop van Roel en zijn gezin is geweest is mij niet bekend nadat de boerderij weer door de oorspronkelijke eigenaar gevorderd is. Hij was toen toch nog pas 48 en de twee kinderen waren nog heel jong. Hetzelfde geldt voor Bertus, geen idee hoe het die verder is vergaan. Waarschijnlijk wel allemaal nog in het Stadsarchief terug te vinden.

van ’t Hofflaan 10 (onder het lage balkon laatste huis) – Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply