Luchtschip boven Noord-Holland
Luchtschip boven Watergraafsmeer
Het was ten tijde van de Eerste Wereldoorlog dat dit luchtschip boven Watergraafsmeer verscheen. Of het iets met de oorlog van doen had vermeldt het bericht niet.
Nederland was neutraal en had het geluk dat er daarom geen oorlogshandelingen plaatsvonden. Maar het leger was wel gemobiliseerd. Mijn vader b.v. die bij het paardenvolk was (bij de Huzaren zoals ze later genoemd werden) is 5 jaar in dienst geweest en was tijdens de oorlog ingekwartierd.
Op bijgaande foto de begrafenis van een landweerman (infanterist) op ‘den 24 augustus 1914, die onder de wapens was gekomen wegens de mobilisatie op 31 juli 1914.’
De rouwkoets rijdt over de Oetewalerbrug de Watergraafsmeer in, praktisch zeker op weg naar de Nieuwe Oosterbegraafplaats.
Nederland was dus niet in oorlog maar had wel degelijk te lijden onder de oorlog. Er kwam steeds meer voedselschaarste. In Amsterdam werd na bereiding in een centrale keuken voedsel vervoerd naar een veertigtal distributieplaatsen in de stad. Op sommige plaatsen kon de maaltijd ter plekke worden genuttigd.
Het gemeentebestuur van Amsterdam probeerde de bevolking voedingsmiddelen te laten gebruiken die niet algemeen gangbaar maar wel beschikbaar waren, zoals diverse broodvarianten, mosselen en schapenvlees maar ‘het schapenvleesch vindt, met name in de volksklasse, in geen enkel opzicht de waardeering, die dit bij goede bereiding smakelijke en voortreffelijke voedingsmiddel verdient.’ Terwijl het toch zeer geschikt is omdat het een grote verhouding vette delen bevat.
Watergraafsmeer was in die jaren nog een zelfstandige gemeente maar ik ga ervan uit dat het daar op dezelfde wijze als in Amsterdam toeging.
In Amsterdam vond in 1917 het bekende aardappeloproer plaats. Demonstraties, stakingen en hongeroptochten waren middelen om de onvrede te uiten.
Jo Haen
Lees ook: Een luchtschip in de Watergraafsmeer
Geef een reactie