Leo van Vuuren, een leven lang bij s.v. De Meer

0

1962 – 2018

Auteur: Jo Haen – Verteller: Leo van Vuuren (1950). Geboren op de Linnaeusparkweg in de Watergraafsmeer. Hij is voorzitter van s.v. De Meer

Leo van Vuuren, voorzitter van s.v. De Meer – 2018 – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Lid geworden van katholieke voetbalclub op 12-jarige leeftijd
Leo van Vuuren is sinds het seizoen 2017/2018 voorzitter van s.v. De Meer. Nog niet zo lang dus, maar hij heeft al wel een hele carrière bij de club achter de rug.
Hij is in 1950 geboren op de Linnaeusparkweg nr. 2, komt uit een katholiek nest en het was in die tijd vanzelfsprekend dat als je wilde gaan voetballen je lid werd bij een katholieke voetbalclub en dat werd dus r.k.s.v. de Meer. Leo was 12 jaar, vanaf die leeftijd kon je toen pas lid worden. Eén keer in de week een wedstrijd, op woensdagmiddag en daarna trainen. Vanaf zijn 14e jaar werd de wedstrijd op zondag gespeeld. Die begon wel na 12 uur, want dan kon je als katholiek nog naar de verplichte zondagsmis! Leo speelde rechtshalf (nu noem je dat rechter middenvelder) en hij was een redelijk goeie voetballer, zegt hij zelf.

Kampioenselftal De Meer A2 Seizoen 1967-1968.
Staand v.l.n.r.: E. Pijnappel, leider H.Zaal, Henry Ketelaar, John Taphoorn, Leo van Vuuren, Peter Ketelaar, Chris Bruggeman, H.Borghols
Zittend v.l.n.r.: H. van Schaayk, Ronnie Oosterman, H. Vloeimans, Harry Vermeegen, H. Presser – Foto gemaakt op 23 mei 1968 bij de wedstrijd Germaan – De Meer 2-0 – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Een indrukwekkende voetbalcarrière
Dat er in die tijd nog niet op zaterdag werd gevoetbald was gelegen in het feit dat je toen op zaterdagmorgen nog naar school of naar je werk moest, de vrije zaterdag was nog niet ingevoerd. In de jaren 60 veranderde dat allemaal en ging er ook op zaterdag gevoetbald worden.
Leo heeft tot zijn 40e gevoetbald en heeft nooit een ernstige blessure gehad, wat toch wel heel bijzonder is. Na een aantal jaren gestopt te zijn geweest is hij op donderdagavond weer begonnen met onderlinge wedstrijdjes, meer voor de lol, maar toen hij 65 werd, 2 jaar geleden, was het genoeg geweest. Al met al een indrukwekkende voetbalcarrière.

1e Meermix toernooi 30-5-1982 – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Veel leden van de familie van Vuuren bij s.v. De Meer
Voetbalclubs waren vroeger eigenlijk allemaal grote families, iedereen kende elkaar, je bleef jaren bij een club, dat hoorde zo. Bij s.v. de Meer was dat niet anders. En er hebben dan ook heel wat leden van de familie van Vuuren bij de club gespeeld. Zoals, om wat namen te noemen: zijn vader Leo sr., zijn ooms Frits, Joop, en Cor. Dan Paul en Lex, 2 broers van Leo, en zus Truus die er handbalde. Ook neef Jozef, zoon van Frits handbalde bij De Meer net zoals zijn zussen Mia en Anneke. Hun broers Frits, Herman en Ton voetbalden hier ook. Ook de zoon van Cor, Cock voetbalde hier. Leo’s dochter Leonie heeft later ook bij De Meer gehandbald terwijl zijn zoon Bart er nu nog steeds als enige Van Vuuren voetbalt.

Sponsor Jeugd 123inkt – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Bestuursfuncties
Maar Leo was niet alleen als voetballer actief, hij heeft ook bestuursfuncties vervuld. In de 70-er jaren werd hij bestuurslid en wedstrijdsecretaris. Dat heeft hij 8 jaar gedaan. Daarnaast is hij ook nog een aantal jaren coach van het elftal van zijn zoon Bart geweest.
En nadat vorig jaar Jacques v.d.Ende stopte als voorzitter, heeft Leo zijn taak overgenomen. Hoe vindt hij het om voorzitter te zijn? Het vraagt veel tijd en energie, je moet veel organiseren en zorgen dat de functies vervuld worden. De bardienst is in ieder geval verplicht voor leden en ouders van jeugdleden. Er zijn nog veel meer taken om als vrijwilliger actief te zijn. Bij aanmelding moet men dat op het aanmeldingsformulier aangeven. Dat geldt ook voor de ouders van nieuwe jeugdleden. Er is sinds kort een vrijwilligerscoördinator, die de vrijwilligers gaat begeleiden.
Mede door Leo kan er sinds 1 januari van dit jaar in de kantine van de club alleen nog met pin worden betaald, dus geen contant geld meer. Dit geeft een hoop rust en de verwachting was ook dat hierdoor het aantal inbraken dat de club teisterde drastisch zouden afnemen. Tot heden blijkt dat ook het geval te zijn.

s.v. De Meer 100 jaar – Foto: Archief s.v. De Meer Alle rechten voorbehouden

s.v. De Meer bestaat dit jaar 100 jaar
Een bestuursfunctie kost dus veel tijd, maar vooral het afgelopen jaar is het zwaar geweest vanwege het 100-jarig jubileum, dat zeer uitgebreid en groots gevierd is.
Er was een drukbezochte receptie waarbij o.m. oud-clublid Louis van Gaal aanwezig was, een klasgenoot van Leo. Ze hebben samen op de Lidwinaschool gezeten. Maarten Spanjer, ook oud-lid van de Meer hield tegen het eind van de receptie een geweldige conference.
Naast de receptie was er live vanuit de kantine van de club een uitzending van Radio Sportcafe van Radio NH met Leo Driessen (ook een oud-de Meerman), geheel gewijd aan de Meer. Louis van Gaal als oud-speler was ook daar bij aanwezig, evenals vaste gasten Jan Jongbloed en Rinus Israel.
Op de zaterdagavond was er het grote jubileumfeestavond waar een kleine 400 mensen op af kwamen. Het feest begon met wat zangers, waarna een geweldige D.J. het overnam en iedereen tot in de kleine uurtjes een geweldig feest bezorgde.

Sportcafé Leo Driessen bij s.v. De Meer – 2018 – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Dag voor de jeugd en het Meerlennium-toernooi
In juni was er een Dag voor de jeugd en het Meerlennium toernooi alleen voor eigen teams dat ook in het teken stond van het 100-jarig jubileum.
Afgesloten werd er op zondag 17 juni met een reünie, waar zo’n 300 oud leden op af waren gekomen.
Het Meerlennium is een aparte stichting (soort club van 100) bij de club. Van de donaties van de donateurs worden spciale doelen gefinancierd. Het is in 1999 opgericht door Leo van Vuuren, Guus Vlieger en Rob Goede. Zij vormden ook het bestuur van de stichting. Na 5 jaar nam Anneke de Vries het van Rob Goede over, waarna Leo, Guus en Anneke de stichting tot januari 2017 bestuurden. Zij vonden het toen tijd om het over te dragen aan een jongere garde.

Meerlennium toernooi – 9 juni 2018 – Leo krijgt de Gouden Penning – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Hoe gaat het sportief gezien anno 2018 met s.v. de Meer?
De Mannen zondag 1 speelt 3e klasse, is het afgelopen jaar kampioen geworden en gepromoveerd. De Mannen zaterdag 1 speelt in de 4e klasse, terwijl de Dames 1 ook in de 3e klasse speelt. Het damesvoetbal zit in de lift. Sinds ongeveer 18 jaar kan er door dames bij s.v. de Meer gevoetbald worden. Momenteel zijn er ongeveer 70 seniorenvoetbalsters en ook bij de jeugd groeit het aantal meisjes.

Heeft Leo nog wensen voor de toekomst?
Dat de club financieel net zo gezond zal blijven zoals dat altijd het geval is geweest, dat de unieke sfeer bij de club ook zal blijven zoals die is en dat de onderlinge verstandhouding tussen jong en oud, man en vrouw, ongeacht maatschappelijke en/of culture afkomst altijd zo goed zal blijven dan dat die nu is.

Louis van Gaal is een van ons – Bron: De Telegraaf – Alle rechten voorbehouden

Nog een foto genomen tijdens de receptie t.g.v. het 100-jarig bestaan – Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Foto: Archief s.v. De Meer – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply