13 maart 2019
Door Mieke Brink-Haen, in 1964 geboren in Amsterdam-Watergraafsmeer als oudste dochter van Jo Haen-van Langen en Dolf Haen, die samen met zijn broer Jos een cateringbedrijf annex snackbar had op het Galileïplantsoen 46 hoek Radioweg 1.
Jo Haen, een laatbloeier
Woensdagavond (13 maart) samen met Marit, mijn dochter, naar de presentatie van mijn moeders’ boek geweest in de Linnaeus Boekhandel. Ze (Jo Haen) gaf alweer haar tweede lezing daar, en dat op die leeftijd! (79!), echt een laatbloeier, maar ja, beter dan dat ze de hele dag achter de geraniums zit te verpieteren!!
Haar eerste boek over haar jeugd in Purmerend, haar tweede boek over de boerderijen in de Watergraafsmeer; de buurt in Amsterdam waar ze na haar huwelijk met Dolf Haen ging wonen, waar ze nu alweer 56 jaar woont en waar ze in de loop der jaren erg verknocht aan is geraakt.
Van Almere naar de Linnaeus Boekhandel
Met de auto vanuit Almere naar de Middenweg want het was slecht weer en geen zin om op perrons te staan kleumen. Hé daar zien we een parkeerplek! Maar eerst nog even keren…. Net voor ons duikt er een andere auto de parkeerplek in maar gelukkig was de plek groot genoeg en konden we er achter aanschuiven. Toen we in de boekhandel waren aangekomen bleek de auto voor ons van oom René (Haen) te zijn, die ook was gekomen; hij had met gepast geduld mijn inparkeeractie moeten afwachten voordat hij zijn eigen auto netjes neer kon zetten…
Van Purmerend naar de Watergraafsmeer en een stukje geschiedenis
Het was nog rustig, we werden na binnenkomst door mams voorgesteld aan Anja, de eigenaresse. Langzaam druppelden meer toehoorders binnen en toen gingen wij ook maar zitten want ik wilde een goede plek langs de kant om foto’s te kunnen maken. Om 20.00 precies heette Anja de gasten welkom en begon de lezing.
Van haar eigen jeugd in Purmerend op een boerderij werd een bruggetje gemaakt naar de boerderijen in de Watergraafsmeer en zo doken we de geschiedenis van de Watergraafsmeer in. Hoewel ik er ook 22 jeugdjaren heb doorgebracht en ik al door mijn vaders’ interesse in “de Meer” vertrouwd was met de boeken van J.H. Kruizinga die ik wel eens doorbladerde hoorde ik toch veel nieuwtjes. Leuk!
Van de bron op het terrein van De Vergulden Eenhoorn, dat ik zo goed als alleen als buurthuis gekend heb, naar het maliebaanspel op de Maliebaan (ongeveer op de plek van van ’t Hofflaan). Mams liet een antieke houten maliebal zien die ze ooit van een andere Watergraafsmeerder had gekregen en zo kreeg je goed het idee dat het al wel heeeeel lang geleden was dat dat spel gespeeld werd!
Corrie van Ekris, geboren en getogen in boerderij de Meerhoek
De mensen die ooit in de bijna allemaal afgebroken boerderijen woonden en waarmee ze met een aantal van hen gesprekken gevoerd had wilden allemaal wel bij de lezing aanwezig zijn maar voor velen bleek de leeftijd in combinatie met het weer toch teveel van het goede.
De enige die er wel was was Corrie van Ekris die op boerderij de Meerhoek op de Ooster Ringdijk geboren en getogen was. Zij kon live nog wat leuke extra informatie kwijt.
Na de lezing konden we onder het genot van een drankje nog wat nakletsen. Het was gezellig en we zagen nog meer bekenden: o.a. Ron de Wit met zijn vrouw Daniëlla die dochter Marit weer herkende van de apotheek in Almere…de wereld is klein! Ron is de vormgever van het boek. Dat heeft hij prachtig gedaan. Hij is ook, net als mijn moeder, medebeheerder van deze site.
Ik vond het erg leuk. Vooral met de afbeeldingen die op het scherm vertoond werden kwamen de verhalen tot leven. Wat mij betreft hadden er nog meer mogen zijn maar toen ik het boek na afloop inkeek zag ik dat dat er vol mee stond dus maar vlug lezen!
—————————————————————————————————————————–
Voor een verslag van de lezing door René van Eunen ga naar ► De boer op met Jo Haen
Geef een reactie