Linnaeuskade 13

5

Lees: Krasse eigenaresse (71) sigarenzaak houdt het voor gezien

Linnaeuskade 13 – 1913 Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – 1968 Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – 1966 .
Bron: Meernieuws Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – 1988 .
Bron: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 Woonhuis/Winkel van Doornik – ± 1905 .
Foto: Hans van Doornik Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 12 – 1912 .
Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – ± 1950 .
Foto: John Haen Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – 1971 .
Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Linnaeuskade 13 – 2013 .
Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Share.

5 reacties

 1. LINNAEUSKADE 13

  ► Wijnhandel H. van Doornik(1902/03/06/09) Boerenjongens f. 0.60 per pot.
  ► Sigarenzaak Olst > Mevrouw Hesp >een ouder echtpaar >Rixel
  ► “De Brede Hoek” (1988) van Mevrouw W.P. Bron-Fauser eerst met haar man, de laatste jaren met kleinzoon Jeff, sinds 1976 t/m 28 Juni 2003. Na 27 jaar gaf zij de pijp aan Maarten de zaak wordt wel voortgezet. Maar of die Maarten heet is nog niet bekend, maar het zijn “hele aardige mensen” volgens mevrouw Paula Bron
  ► Ging niet door en werd verbouwd tot woonhuis.

  Bron: Jan van Deudekom

 2. Helena Derksen Ach wat een prachtige herinneringen , Paula achter kokertje voor de financiën . Controles via telefoon om te horen of er geld mocht worden afgegeven( Postbank)
  Ze heeft mij vaak gematched hiermee als ik bij haar kwam. Vrouw met een gouden hart. Ze bemiddelde ook in van alles, wist heel veel en droeg van alles over aan buurtbewoners.
  Alle lof voor haar .

 3. George Welling Kocht ik als jongetje van 10 sigaretten voor mijn vader (Old Mac) en later stiekem mijn eerste pakje voor mezelf. Ik was verbaasd dat ik het zo mee kreeg.

  Hans Sagel Tijdens WO II en ook nog enige tijd daarna de sigaren- en sigarettenzaak van de heer Olst. Ooit hoorde ik, maar ik weet niet of het klopt, dat hij eigenlijk violist was, die in de crisesjaren was ontslagen bij het Concertgebouworkest.
  Hij had in zijn zaak ook een kleine uitleenbibliotheek, met volgens kwaadsprekers louter keukenmeidenromans. Maar ik haalde er spannende detectiefs. O.a Havanks. Heel spannend daar ook het altijd brandende gasvlammetje op de toonbank om je peuk mee aan te steken. Verkocht mij en mijn Bredewegvriendje Johnnie Gaus in 1944 ( we waren amper zes) surrogaat sigaartjes.

 4. Dat op die plek een wijnhandel was kan ik me niet meer herinneren.
  Wel weet ik dat Van Doornik op de Middenweg een wijnhandel had. Rond Pasen zag de etalage er zo schattig uit met dat grote ei en die levende kuikentjes tussen de wijnflessen. Ach ja, de 50-er jaren, het sigarenwinkeltje van meneer van Olst, een oude kale man met aan de zijkanten wat grijswit haar. Hij had een bril op met een donkerbruin montuur wat ik me nog herinner. De winkel was op hoek Bredeweg en Linnaeuskade. Ik weet nog dat ik af en toe voor mijn moeder een pakje Stuyvesant moest kopen. Mijn moeder rookte heel weinig. één sigaret per avond, dacht ik. Als we ’s zondags uit de kerk kwamen moesten we stil zijn, want dan kwam Mr. G.B.J. Hiltermann met “De toestand in de wereld” op de radio. Dan stak mijn moeder ook een sigaretje op. Mijn vader rookte elke avond vlak na het eten een sigaar. Zijn sigaren kocht hij vaak zelf bij meneer van Olst. Eén keer in de paar weken ging hij met de tram naar Hajenius op het Rokin om zichzelf op een doosje sigaren te trakteren, dat alleen voor de zondag bewaard werd. Het mocht uiteraard niet te duur zijn, maar ja, Hajenius???? De herinnering blijft.

Leave A Reply