Metingen in Watergraafsmeer geven 45 graden aan: “Het wordt steeds vaker heet”

0

23 juli 2019

Bron: AT 5

Foto: AT 5 – Alle rechten voorbehouden

Hoewel er vooral hoge temperaturen voor donderdag zijn voorspeld, was het vandaag in de zon ook al behoorlijk heet. Metingen in de Watergraafsmeer gaven 45 graden aan.

Onderzoekers van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) gebruikten de meetapparaten om de gevoelstemperatuur aan te duiden. Dat doen ze door de luchttemperatuur, intensiteit van de zon, windsnelheid én luchtvochtigheid te registreren.

De onderzoekers zijn van mening dat iedereen een ‘koelteplek’ ter beschikking moet hebben. Dankzij de metingen kunnen ze zien waar deze zouden moeten komen.

‘Als stad moet je mensen wel de mogelijkheid geven om buiten te zijn, ondanks het warme weer’, stelt Laura Kleerekoper, onderzoeker Hittebestendige Stad. ‘De plek moet ook bereikbaar zijn voor ouderen. Dat is rond de 300 meter, een afstand die je binnen vijf minuten af kunt leggen.’

Extreem
Volgens haar is een van de meest effectieve maatregelen om hitte tegen te gaan de aanleg van groen. ‘Het is wel moeilijk om te zeggen hoeveel groen je nodig hebt en waar dat nodig is.’

Daarom wordt er op zoveel mogelijk plekken in de Watergraafsmeer gemeten. De temperaturen variëren van 30 graden in de schaduw tot 45 graden in de zon. ‘Het zijn echt extreme temperaturen. En het wordt natuurlijk steeds vaker heet, dat is de klimaatverandering waar we het over hebben’, concludeert Kleerekoper.

Voor het filmpje  Metingen in Watergraafsmeer geven 45 graden aan

Share.

Leave A Reply