In 1914 waren de huisnummers van dit deel van de Middenweg anders.
Er was toen minder bebouwing. Wijnhandel van Doornik was op nummer 04 gevestigd. Daarna werd het nummer 10.
VvWGM verzamelt alles wat met dit voor ons speciale stadsdeel verband houdt d.m.v. diverse rubrieken.
Jim Wu zegt
Jim Wu
Al eens eerder verteld: in mijn studententijd werkte ik vrijdagmiddag en zaterdags bij van Doornik (overigens een uiterst sympathieke en aardige baas). Voor de Pasen richten we de etalage in met het ei en de echte kuikentjes, die ik verzorgde. Een enkele keer ontsnapte er wel eens zo’n donsbeestje en moest ik er achteraan de winkel door.
Ik herinner me nu ook dat ik vaak de ramen moest lappen van al die kinderneusjes, die tegen het raam werden gedrukt
Jim Wu zegt
Jim Wu
In mijn studententijd werkte ik een aantal jaren op vrijdag en zaterdag bij van Doornik (overigens een ontzettend innemende en goede werkgever!). Voor Pasen maakte ik samen met hem de etalage met de kuikentjes. Ik verzorgde ze en op een keer ontsnapte er één. Die rende de hele winkel door en ik er achter aan. Wel te pakken gekregen gelukkig. Leuke herinneringen aan! “En de volgende dag at ik jonge kip of haan” (Jaap Fischer).
Reacties zegt
Wilhelmina Heri
ik heb hem sinds vorige week op mijn fb als titelbeeld staan.ik kan me nog goed herinneren dat we steeds gingen kijken of de keukentjes er al waren en dan als de etalage eindelijk klaar was stonden we heel lang naar de kuikentjes te kijken.
Thea Hartog
Na de Pasen mocht mijn moeder de kuikens mee naar huis nemen, we hadden in de tuin kippen hokken, waar mijn vader gek op was.
Leuk deze foto voorbij zien komen.
Fijne Pasen gewenst
Hannie van Hoek
De slijterij van de heer Van Doornik. Een echte heer! Fijn om hem gekend te hebben.
Liesbeth Westenborg
Ja altijd rond die tijd in de etalage kijken zo schattig!
Marian zegt
Als kind kwamen we met mijn moeder in de zaak. De kuikentje in de etalage waren zeker een hoogtepunt. Met mijn twee zusjes zijn we gaan vragen of we een kuikentje mochten hebben. Ja hoor, dat mocht. Wij blij naar huis. Nou hadden al een hond en een kat maar als kind heb je geen idee of dat wel samengaat. Mijn moeder vond het prima, mijn vader timmerde een hokje voor ’s nachts naast de kachel overdag liep hij los. Jammer dat het een haan bleek te zijn dat kon niet met de buren dus is hij naar iemand gegaan met veel buitenruimte
Jim Wu zegt
Jim Wu Van 1969 – 1973 als werkstudentje bij van Doornik in de winkel geholpen en bestellingen rondgereden. Met Pasen verzorgde ik de kuikentjes. Was altijd erg leuk dat gepiep van die beestjes in de winkel. Altijd veel bekijks vooral kinderen vonden dit geweldig
Hans van Doornik zegt
De Middenweg 10 in 1940-45. en de bewoners.
De familie Alwin, destijds voor mij oom Frits en tante Miep.Gedurende de oorlog woonden we met drie gezinnen op de Middenweg 10. Wij, de familie van Doornik op één hoog, op twee hoog; de familie Broere. Frits en Miep Alwin moesten wel de meeste trappen lopen maar ze hadden een prachtig uitzicht en groot balkon. Het was een spannende tijd, regelmatig was de grüne polizei aan de deur. Ze vermoedden altijd dat er iets niet in de haak was. Achter het huis is een grote binnenplaats die deels een grote kelderruimte heeft. Tot twee maal toe moest mijn vader mee, ze hadden een tip gekregen dat daar wapens opgeslagen waren, er was niets te vinden maar. Achteraf hoorden we dat het waar was, m’n vader wist echter nergens van, gelukkig maar ! Inderdaad liepen de kippen op het dak en de windmolen vulde de accu’s. De saamhorigheid was groots.
Jo Haen zegt
Middenweg 10 – 1e Prijs Etalagewedstrijd
Ter gelegenheid van de opening van het Amsterdam-Rijnkanaal organiseerde de Erven Lucas Bols N.V. een etalagewedstrijd. De heer J. van Doornik behaalde de eerste prijs.
Lucas Bols reikte in hoogsteigen persoon de prijs uit op 21 mei 1952, toevallig ook de verjaardag van de heer van Doornik.
Lucas Bols in Amsterdam
Het was bij winnaar nummer één
Dat ik foto’s nam; niet één,
Maar vele in getal,
En zie hier de leukst’ van al.
Eerst werd Lucas Bols van hart’ gegroet
Door een leuke kindersnoet.
Ze keek wat strak, een beetje bang,
Maar dat duurde niet zo lang.
Want zie hier, ze is ontdooid
En heeft ‘m met een bloemetje getooid.
En ik maar strak door de zoeker kijken,
Want die poorteres, die zou mij lijken.
Maar goed, dat was een interruptie,
De jury ging aan ‘werk, dus geen corruptie.
Vooral Oom Lucas stond te keuren,
Of hij geen fouten kon bespeuren,
Zo van onder zijn calot,
Want hij schrijft ze vast en zeker op.
J. van Doornik
Foto’s van Hans van Doornik, genomen op 21 mei 1952
Hans van Doornik zegt
Middenweg 10 – H. van Doornik wijnhandel
Deze paaskuikens waren vroeger een begrip in de Watergraafsmeer, bij het noemen van mijn naam reageren veel Watergraafsmeerders, die je nu overal kan tegen komen, “oh ben je familie van de vroegere wijnhandel van Doornik van de Middenweg, die met paaskuikens” . Ja dus, Jan van Doornik was mijn vader. Ieder jaar weer gingen we naar Barneveld om ze daar op te halen, later kwamen ze van de Stammerdijk in Diemen. Met de kuikens werd het “eier product” het advocaatje onder de aandacht gebracht. Het is altijd weer verrassend wanneer mensen zo reageren.
Hans van Doornik
Jan van Deudekom zegt
Middenweg 10
Wijnhandel van Doornik. De vader van de heer H. van Doornik opende in 1902 een wijnzaak op de hoek Linnaeuskade 13 / hoek Bredeweg.
Toen in 1911 de panden Middenweg 10 (4a) en 12 (4b) werden gebouwd, op de plaats van de speeltuin van Café ’t Rechthuis, verhuisde de zaak naar nr.10 (4a)
Tegen Pasen werd er een groot ei als broedstoof in de etalage geplaatst waar net voor Pasen de kuikentjes uitkwamen. Deze kuikens liepen dan rond tussen de flessen met wijn en andere alcoholische versnaperingen.
Dit pand is ook bij de ABN-Amro bank getrokken in 1976.
Bron: Jan van Deudekom †