Mijn eerste herinnering

2

1944

Verteld door: Niko Paape (1944-2010) is geboren op 20 maart 1944 in de Veeteeltstraat 133 in Betondorp, het deel van de Veeteeltstraat dat tussen de Brink en de Onderlangs ligt. Om een mysterieuze reden is huisnummer 133 inmiddels veranderd in 135.

Huismanshof in 1925.
Foto Stadsarchief Amsterdam. Alle rechten voorbehouden

Het huis waarin ik opgroeide keek uit op het Huismanshof. Mijn eerste beeld van mijn omgeving is vrij ongeloofwaardig, maar omdat het me nog steeds zeer helder en scherp voor de geest staat, moet het op iets berusten. Mijn vader staat in de huiskamer en kijkt uit naar de lucht boven het Huismanshof. Ik zit op zijn arm. In de verte klinkt een dof gebrom en wij zien boven het Huismanshof vliegtuigen onze richting opkomen. Mijn vader loopt naar de kast onder de trap naar boven en gaat daar met mij naar binnen. En ik kijk naar alle dingen die in die kast staan.

Share.

2 reacties

 1. Geachte heer Paape,

  Het eerste beeld, dat u heeft van uw omgeving is zeker niet ongeloofwaardig. Het lijkt misschien voor anderen wel zo te zijn, maar voor mij niet. Het Huismanshof en ook de Brink lagen precies op de route, die de Engelse vliegtuigen volgden. We hoorden ze ´s-nachts naar het oosten gaan en in de vroege ochtend kwamen ze terug om naar hun land terug te keren. In Duitsland voerden ze bombardementen uit. Ik was 15 jaar en herinner het me nog heel goed. Ook ons gezin verdween in de kast onder de trap. Het is een goede plek om te schuilen voor eventueel geweld. Het had ook gevaarlijk kunnen zijn, want in de Kruislaan stonden V2´s opgesteld met de bedoeling probeerden Engels vliegtuigen neer te halen.

  Wel frappant, dat nu juist dat gebrom uw eerste bewuste herinnering moest zijn. De inhoud van de kast was natuurlijk zeer interessant.
  Aafke van de Riet – de Jong
  ———————-
  N.B. Nico Paape is in 2010 overleden.
  Jo Haen, Vrienden van Watergraafsmeer

 2. Hennie Jacobs (Terink) on

  Wij woonden op het Zuivelplein en herinner de diepe kast onder de trap, waar we gingen schuilen als er lucht alarm was. …

Leave A Reply