Mijn eerste tuintje

0

Door Ron de Wit

Het lijkt wel of je er een liniaal langsgelegd hebt, zo staan je tulpen erbij.

Het tulpenveldje: 20 cm. Het mooie hoekje van de tuin met de tulpen waarvan de bollen langs een liniaal gelegd zijn.
Foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Zoals in het verhaal Wonen in Jeruzalem beschreven staat kreeg ik mijn eerste “eigen” woninkje op de Oudemanshof 32 huis. En daarmee kreeg ik voor het eerst met een tuin te maken.
Om te experimenteren had ik bij Intratuin een doos tulpenbollen gekocht. Op de doos stond dat de bollen om de 20 cm geplaatst moesten worden. Wist ik veel… een bezemstok gepakt en daar streepjes van om de 20 cm opgezet en toen de bollen langs de stok de grond in, 20 cm opschuiven en weer de bollen om de 20 cm de grond in. Een mooi hoekje van de tuin daarmee vullende.
Mijn bovenburen waren Freek en Rietje Abma. Op een mooie dag hing Rietje over de reling naar de tulpen te kijken toen zij verbaasd naar beneden riep… ”Ron, het lijkt wel of je er een liniaal langsgelegd heb, zo staan je tulpen erbij”. Toen pas had ik het in de gaten, ik heb krom van het lachen gelegen, grandioos die opmerking. Echt tranen gelachen. Na het eerste “tuinjaar” had ik er eigenlijk al genoeg van, ik ben geen tuinier. Ik wil rustig van het zonnetje genieten met een boek en een biertje erbij.

Een vriend van mij, Hans Bakker, heeft mij toen geholpen om de gehele tuin te betegelen met hier en daar een tegel eruit voor een vaste, onderhoudsvrije struik. Jullie zullen mij nu wel een zeurpiet gaan vinden maar toen kreeg ik het volgende probleem. Langs de stoep waren 8 tuinen maar de mijne stak er met kop en schouders bovenuit dus de voorbijgangers bleven allemaal voor mijn hek staan en complimenteerden mij met de mooie tuin. Pfff weg rustig zitten hahaha. Moet ik nu om lachen.
Dus het jaar erop aan de voorkant er een ligusterheg tegenaan geplant die, wat later bleek, ook nog eens als geluidsdemper werkte tegen de vele bussen die er per uur langsreden.
Op de onderste foto zijn de vele rookpluimen van zo’n voorbijrijdende bus te zien. Plus dat wij inmiddels een nieuwe buuf hadden gekregen die ons “na-aapte” met o.a. het hek zoals ook op de onderste foto te zien.

Lees ook: Wonen in Jeruzalem

De bollen komen boven de grond. Foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

De betegelde tuin met hier en daar een open plek. Foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Het nieuwe hek Een rookpluim van een voorbijrijdende bus. Ook het hek van de na-apende buurvrouw is hier links te zien. Op de achtergrond de Kruislaan met daarachter de Nieuwe Oosterbegraafplaats.
Daniëlla poseert met Michael. Foto: Ron de Wit Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply