Mijn rondje door het Amsteldorp en omgeving…

1

2020
Tekst en foto’s: Victor van Wees

Inmiddels een 7-tal jaren terug heb ik een video reportage gemaakt van het Amsteldorp en de Wetbuurt  in de Watergraafsmeer, een van de oudere nog bestaande woonoorden die nog niet zijn aangetast door de kapitaalinvesteerders met goedkeuring van een op geld uitzijnde deelcommissie Oost-Watergraafsmeer, een respectloos en alleen in naam omgebouwde deelraad met vernieuwneigingen die zonder aanziens des persoons maar het minste gevoel voor woonomgeving, woongenot en plezier met de omgeving hebben.
Ik heb toen een dvd uitgebracht waarin ik een ronde door de gekoppelde buurten reed met daaronder de muziek die geproduceerd werd door kinderen van de eerste bewoners van het Amsteldorp en hun vrienden van de Wetbuurt die tenslotte (bijna) allemaal bij elkaar op school gingen en vertier met elkaar hadden in het dorpshuis en speeltuinvereniging Frankendaal in de Fahrenheitstraat.
Nu na 7 jaren en als mede-oorzaak de tijd hebbende rond de Corona virus-stilte, ging ik op zondag  5 april  vanuit mijn tegenwoordige woonbuurt richting het Amstelstation en het Amsteldorp/Wetbuurt omdat er nogal wat is veranderd en aangepast. Het was prachtig weer en hier kun je meegenieten van mijn foto’s en bevindingen:
Have fun zou ik zeggen!
Victor van Wees.

De Omval

Vanaf de rivierenbuurt gezien ziet Amsterdam ‘Manhattan’ er indrukwekkend uit, gebouwd op het eiland ‘de Omval’ waar eens Blooker Cacao, Bertelsoliefabriek en meer ondernemingen zoals ook  Dr. Oetker hun begin vonden (in de annalen van Jo Haen – van Langen kun je nog veel meer bijzonderheden terugvinden hieromtrent!


Op de rechterfoto de Berlagebrug over de Amstel. De brug vormt de toegang tot de Watergraafsmeer. Het zou worden gesloopt en opnieuw worden herbouwd op dezelfde wijze maar dat blijkt nu niet zo nodig want de conditie en constructie zijn nog steeds in uitstekende staat, dus misschien een kleine opfrisbeurt?

Foto links: Het gebied vóór het Amstelstation is volledig heringericht waarbij de oude taxistandplaats is opgedoekt en er nu een prachtige tramlus is verschenen, inclusief een prachtig GVB tramhuisje voor het personeel.

De prachtige monumentale gevel is nu goed zichtbaar in beeld en heeft volgens mij een opknapbeurt ondergaan.
Men is natuurlijk nog volop bezig, zeker aan de ‘bus’-zijde.Tegenwoordig is hieronder een prachtige parkeergarage gebouwd die voor iedereen toegankelijk is.

Binnenin moet nog wel wat gebeuren, het vreselijke loket achter het mooie beeld(rechts)  gaat verdwijnen en is al gesloten; men gaat de hal in de oude staat terugbrengen.
Op de linkerfoto het vernieuwde aanzicht van het vroegere bagagedepot waar men met de auto naar binnen en naar beneden kon om zo op het 2e perron te komen om in te schepen op de autoslaaptrein die via Den Bosch naar Avignon in Frankrijk ging. Ik heb vaak erbij staan kijken als jongetje van een jaar of 13. Nu een Albert Hein supergrote ‘GO’.

Wandmozaïek van Peter Alma. Het bevond zich oorspronkelijk in het Marnixbad maar is na de verbouwing van het bad naartoe gehaald. De grote muurschilderingen in de hal zijn ook van Peter Alma.


De stationshal nog in de verbouwing (2e helft).


In het halletje waar je voorheen naar de taxi kon, staat nu een heuse piano gelardeerd door een grote hoeveelheid tulpen…


De stationshal nog in de verbouwing. Op de muur een schildering van Peter Alma.


Entree Amstelstation anno 2020. (voorheen de tramstandplaats).


De gezellige ingang van het Amsteldorp.

Zicht op de torens van Amstel Manhattan vanaf de Rosendaalstraat.Doorkijkjes Rosendaalstraat.
Deze fijn ogende bejaarden woningen langs de Fahrenheitsingel gesitueerd moeten ook plaatsmaken voor hoogbouw?


Het deel van de Middelhoffstraat dat plaats moet maken voor hoogbouw.


Pand met fietsenstalling verdwijnt geheel (Middelhoffstraat, Rusthofstraat en Zorgwijkstraat) alsmede de op het talud gebouwde Starrenboschstraatpanden.

Inkijkje vanaf de Manenburgstraat door de Middelhoffstraat, dat wordt dus nooit meer hetzelfde, achteraan wordt straks hoogbouw?

Share.

1 reactie

  1. Leo Lasschuit on

    Mooie compilatie en verhaal,echter één klein foutje. De foto waar links de welzorg-auto te zien is is de even kant van de Middelhoffstraat en deze wordt niet gesloopt.

Leave A Reply