31 december 1923 – 31 december 1941
Auteur: Louise van Lil – Verteller: Bora de Rijke Sweijd (1924) is geboren in Betondorp, haar ouders waren een van de eerste bewoners van het ‘Rode Dorp’. Het gezin woonde achter de kapperszaak van haar vader: Jacob Sweijd. Tegenwoordig woont zij met haar man in Nieuw-Sloten.
Ik zat op de kleuterschool in de Zaaiersweg. Daarna ging ik naar de Watergraafmeerschool. Daar was ik drie jaar bij mevrouw Meijer. Mijn moeder wilde dat ik naar het gymnasium zou gaan, maar ….
In Betondorp waren vijf goede openbare scholen, een kleuterschool en later een school met den Bijbel.
Ik zat op de kleuterschool in de Zaaiersweg. Daarna ging ik naar de Watergraafmeerschool. Daar was ik drie jaar bij mevrouw Meijer. De andere drie jaar ging ik naar de Daniel Stoopendaalschool, die zat in hetzelfde gebouw. Ik was een goede leerling. In 1936 kwam ik van de lagere school, maar omdat ik nog geen twaalf jaar was vond men mij te jong voor de middelbare school. In de Kwakerstraat ging ik naar de 6A klas als voorbereiding op de HBS of het gymnasium. Mijn moeder wilde dat ik naar het gymnasium zou gaan maar de meester zei dat ik als dochter van een kapper daar niet paste. Ik ben toen naar de driejarige HBS gegaan aan de Polderweg. De eerste klas bestond uit tien meisjes en twintig jongens, en wat waren we braaf. We hadden goede taalleraren, en wat toen heel modern was: Linguaphonelessen voor Frans en Engels. Voor Duits was er dr. Iwan Carvalho, die later bekend werd door zijn verzetswerk in de oorlog. Ik heb er een leuke tijd gehad. Ik heb nu nog het gevoel dat ik giechelend die drie jaar op school heb doorgebracht.
Na de HBS ben ik nog twee jaar naar de Industrieschool voor de Vrouwelijke jeugd gegaan op de Weteringschans, naast het Barleaus. Ik heb daar twee jaar de lerarenopleiding linnen/kostuumnaaien gedaan. Die opleiding vond ik niet zo leuk maar ik heb er wel mijn hele leven plezier van gehad. Ik maakte veel kleding zelf. Toen de oorlog uitbrak moest ik van school om werk gaan zoeken om mijn steentje te kunnen bijdragen. Ik ging als knipster op een confectieatelier werken. Later heb ik mijn pianoakte gehaald en heb ik pianoles gegeven.
Jo Haen zegt
Beste Aart,
Ik denk dat Bora 2 scholen door elkaar haalde. Het was inderdaad de Watergraafsmeerschool zoals op het rapportboekje ook te lezen is. Ik heb de tekst aangepast.
Jo Haen
aartjanszen zegt
het was de Watergraafsmeerschool waar Bora eerst op zat, naast de van Stoopendaelschool – en niet de Watergraafsmeerse Schoolvereniging, die zat immers aan de Artzeniusweg of zo.