Militaire eer op Remembrance Day op de Nieuwe Ooster

0

Op zaterdag 10 november 2018

Foto: Edwin Butter – Alle rechten voorbehouden

Op het ereveld van De Nieuwe Ooster liggen buitenlandse militairen begraven die op Nederlands grondgebied sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. De omgekomen geallieerden worden zaterdagochtend 10 november herdacht op deze gemeentelijke begraafplaats.

Elk jaar wordt op Remembrance Day, ofwel Klaprozendag, stilgestaan bij het ereveld van 324 begraven militairen uit Engeland, de Verenigde Staten, Nieuw-Zeeland, Polen en Canada. De organisatie van deze plechtigheid is in handen van The Royal Air Forces Association Amsterdam Branche. Jaarlijks zijn diverse officiële delegaties van ambassades en consulaten aanwezig. Ook het Erepeleton van het Voormalig Verzet Nederland is aanwezig bij de plechtigheid. Schoolkinderen uit Engeland, Polen en Nederland zingen en leggen bloemen tijdens de plechtigheid.

Het symbool van Remembrance Day is de klaproos, in het Engels: poppy. De herdenkingsplechtigheid is begonnen na de Eerste Wereldoorlog toen veel geallieerde soldaten sneuvelden in de loopgravenoorlog in Frankrijk en Vlaanderen. Tussen de doden en de volledige verwoesting van het landschap bloeiden de klaprozen. Een Canadese arts schreef er een gedicht over en in Engeland werden klaprozen verkocht om geld in te zamelen voor getraumatiseerde militairen die de oorlog overleefden. De traditie van Poppy Day is na de Tweede Wereldoorlog voortgezet.

De herdenking begint aanstaande zaterdag om 10.45 uur bij de aula. Het publiek is welkom vanaf 10.30 uur op De Nieuwe Ooster, Kruislaan 126, Amsterdam. Bereikbaar per OV met tramlijn 19 en buslijnen 40, 41 en 320,322 en 327.

Foto: Edwin Butter

Share.

Leave A Reply