Mirror Film op de Middenweg

0

1942 – 1978
Auteur: Jo Haen

Middenweg 165 (2e pand links) – 1953 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Filmbedrijf Mirror Film
Middenweg 165 is niet alleen bekend van Tandartspraktijk Welldent (sinds 2016 op dit adres) maar ook o.a. van de Fotozaak van J.J. de Goede. Vanaf 1942 tot 1978 was deze winkel hier gevestigd. Johannes de Goede (1908-1991) was niet alleen eigenaar van een zaak in ‘moderne fotografie’ , maar, wat weinig Watergraafsmeerders zullen weten, hij had ook een filmbedrijf onder de naam Mirror Film, welke tekst jarenlang op de gevel van het pand stond, zoals op een oude foto te zien is.

Joop van Essen en Will Simon
In de eerste oorlogsjaren had hij veel werk omdat iedereen een persoonsbewijs met pasfoto bij zich moest dragen. En na de oorlog kreeg hij het door de babyboom ook druk met het maken van reportages van babyfoto’s. In de topjaren 1946-1948 had hij wel 25 mensen in dienst.
Hij had o.a. ook Joop van Essen (1922-2020) uit Betondorp in dienst die hem enthousiast maakte voor het filmen. En de latere AVRO-verslaggever Will Simon, die het filmvak van Joop van Essen leerde. In 1947 informeerde Johannes de Goede de Kamer van Koophandel dat zijn bedrijf was uitgebreid met een afdeling ‘ter vervaardiging van smalfilms en handel in smalfilmapparatuur, genaamd Mirror Film’.

Reclamefilmpje voor opticien Stork

Er werden eerst vooral promotiefilmpjes en eenvoudige reclamefilmpjes gemaakt. B.v. een reclamefilmpje uit 1946 voor opticien Stork: Ik zie wat u niet ziet. Om de films effectiever te kunnen inzetten stelde Mirror Film opdrachtgevers voor om films voor ideële verenigingen of instellingen te financieren in ruil voor reclame voor hun eigen bedrijf. Zo werd in de film Post uit Nederland (1948) de chocoladefabriek Kwatta gekoppeld aan de NIWIN (Nationale Inspanning Welzijnsverzorging Indië), bestemd voor militairen in Nederlands-Indië. Hiertussen zit een reclameboodschap van Kwatta, die niet meer dan een halve minuut duurt. En zijn de banden van de fiets waarop de zwaarlijvige Amerikaanse neef John in de film Pedaaltoeristen (1957) door Nederland rijdt van de sponsor van deze film, de fietsbandenfabrikant Vredestein. Ook wordt er een film gemaakt over de introductie van de ‘knipperbol’ in het verkeer (1957).

Luchtfoto Middenweg – 2e pand links is Middenweg 165 – 1950 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Samenwerking met Jamin
Deze film en nog vele andere verkeersfilms gaven Mirror Film pas echt grote bekendheid. Het aantal auto’s, fietsen, bromfietsen en scooters groeide explosief eind jaren 40. Dus voorlichting, vooral voor de jeugd, was heel belangrijk. Op zoek naar financiering kwam de Goede bij Jamin, fabrikant van ijs en snoep, terecht. De jeugdverkeersfilm Twee jongens en een auto (1949), over twee jongens die met hun oom een ritje maken in zijn nieuwe Pontiac was het eerste product van de samenwerking tussen Jamin en Mirror Film. In totaal maakte Mirror Film 13 verkeersfilms.
De komst van de televisie maakte een eind aan de belangstelling voor de verkeersfilms. Maar het medium televisie kon de Goede niet boeien, hij was uiteindelijk vooral een echte fotograaf. Will Simon en Joop van Essen verlieten het bedrijf. Na eerst nog kleurendia’s voor de winkel van het Stedelijk Museum gemaakt te hebben sloot hij zijn zaak aan de Middenweg in 1978.
De gehele nalatenschap van het filmbedrijf kwam bij het Stadsarchief terecht. In totaal maakte Mirror Film 59 films.

Bronnen: Beeld en Geluid en Ons Amsterdam

Middenweg 165 – 1950 – Foto: Beeldbank Amsterdam – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply