Muurschildering Johan Cruyff – the making of

0

mei – april 2017
Tekst en foto’s: o Haen

Het eerste wat Paulo Consentini deed was nummer 14 op de muur schilderen – Alle rechten voorbehouden

Paulo Consentini
Op 9 mei 2017, precies om 14 minuten over 6 begonnen onder grote publieke belangstelling de presentatie en onthulling van de muurschildering van Johan Cruijff op de muur van een flatgebouw in Park de Meer. De Braziliaanse kunstenaar Paulo Consentini, Danny Cruijff, vertegenwoordigers van de sponsor AkzoNobel, genodigden en uiteraard burgemeester Eberhard van der Laan waren daarbij aanwezig. Het was een initiatief van Legacy of John Cruyff, de Johan Cruyff Foundation en Akzo Nobel. De onthulling geschiedde door burgemeester van der Laan en de weduwe van Johan, Danny Cruyff.

Zo moet het worden – Alle rechten voorbehouden

Trapleuningen
Ik ben er trots op dat ik ook aan deze muurschildering heb mogen meewerken! Ik las een maand daarvoor een bericht dat buurtbewoners mochten meedoen en ik meldde me meteen aan. Ik ben vrijwilliger bij de voetbalclub Fortius, waar ik trapleuningen, banken, stoelen, muren e.d. schilder, dus ik vond me wel kundig genoeg! Paulo dacht dat ik ook een kunstenaar was, maar toen ik vertelde dat ik trapleuningen schilderde moest hij heel erg lachen.
Ik heb 3 x mogen meehelpen. Niet de mooiste klussen natuurlijk, maar gaatjes opvullen, de blauwe baan mee helpen schilderen en de tijdelijke schutting die geplaatst werd voor de onthulling.

De gebruikte kleuren – Alle rechten voorbehouden

De kunstenaar bezig met het schilderen van het hoofd van Johan – Alle rechten voorbehouden

Hoogtevrees en dan op 13 meter hoogte schilderen
De kunstenaar vroeg me of ik wilde zien hoe hij het gezicht van Johan schilderde. Ik zei natuurlijk meteen ja, al moest ik daarvoor over smalle trappen omhoog klimmen tot 13 meter en op een smal plankier staan. Paulo vertelde dat hij hoogtevrees had. Hij had nooit hoger hoeven gaan dan 8 meter, zoals bij de muurschildering van Messi. “Waarom doe je het dan?” vroeg ik. Hij wilde graag Cruyff schilderen en vond het een hele eer om dat te mogen doen. De hoogtevrees nam hij daarvoor maar op de koop toe.

Ikzelf in actie – Alle rechten voorbehouden

3 ‘Handlangers’
Naast de kunstenaar werkten nog 3 ‘handlangers’ mee, waarmee ik een goed contact kreeg. Ze kwamen in Portugal. Ik fietste wel eens langs en dan zwaaide ik naar ze. Een keer nam ik een meisje mee achterop de fiets om een stukje op de Middenweg te fietsen wat ze erg leuk vond.

Op de hoogste stelling – Alle rechten voorbehouden

Eten in het Parkhuis
In het Parkhuis om de hoek werd ’s middags gegeten. Ook ik en andere medewerkers werden daarvoor uitgenodigd.
Een stukje van mij
Al met al was het ontzettend leuk en vind ik het nog steeds geweldig dat ik mee mocht doen. Ik kom er praktisch elke dag langs en ik dan denk ik stiekem: “Er zit ook een stukje van mij bij!”

Een klein filmpje tot besluit Paulo Consentini

Voor een verslag van de onthulling ga naar  Onthulling muurschildering Johan Cruijff 

Paulo Consentini – Alle rechten voorbehouden

De schutting wordt geplaatst – Alle rechten voorbehouden

Nog even wachten voordat de muurschildering onthuld wordt – Alle rechten voorbehouden

Het resultaat – Alle rechten voorbehouden

Het hele team bij elkaar – Alle rechten voorbehouden

Share.

Leave A Reply