1914
Door: Frits Slicht is vrijwilliger bij het Geheugen van Oost. Hij schrijft voornamelijk over het Joodse verleden van de Transvaalbuurt.
Bron: Geheugen van Oost
Over de oprichting van de muziekschool en de docenten
Het begin
De Muziekschool Watergraafsmeer is officieel opgericht in 1915. Er was een voorloper van deze muziekschool, dat was de “Eerste Particuliere Muziekschool en Conservatorium”. Een centrale rol in deze voorloper werd gespeeld door Simon van Adelberg. Daniël Belinfante werd in eerste instantie partner bij deze muziekschool. De school zat toen nog in de Johan Verhulststraat. Nadat hij de school had overgenomen, verhuisde de school naar de Linnaeusparkweg 39. In het begin van de jaren ‘30 verhuisde de school naar de Pythagorasstraat, hoek Hogeweg.
Familie
Daniël en zijn vrouw Martha gaven samen les op de muziekschool. Daniël gaf piano- en compositieles. Martha gaf ondermeer les in: solozang, declamatie, koorzang en spraakleer. Ook haar schoonzuster, de vrouw van Maurits Dekker, gaf les op de muziekschool. Deze schoonzuster: Mien Dekker-Hellingman, gaf wat wij tegenwoordig logopedielessen zouden noemen (bij aandoeningen van de ademhalingsorganen en spraakgebreken).
De docenten
Veel van de docenten die op de Muziekschool Watergraafsmeer lesgaven, waren lid van Het Concertgebouworkest. Onder hen waren bijvoorbeeld; Simon Gompertz (contrabas en sousafoon), Eduard van Sloghem (viool), Gerard Spruyt (tuba en sousafoon) en Joseph van Sloghem (trompet). De meeste docenten gaven les in één bepaald muziekinstrument. Naast deze docenten waren er docenten als Martha en Mien Dekker (zie hiervoor), maar ook docenten die lesgaven in Frans en Italiaans.
Een van de meer bekende docenten wil ik hier niet onvermeld laten. Het gaat namelijk om Op You Tube
is ook een aantal video’s te zien (over zijn werk met name). Naast het bespelen van en het lesgeven in de piano gaf hij ook compositielessen.
Lees ook: Daniël Belinfante, een Watergraafsmeerse componist
Frank de Boer zegt
Heb hier wekelijks op woensdagmiddag les gehad van Wouter de Nijs, bekend van het Tingeltangel cabaret. Dat was in de vroege jaren 60
12 gulden 50 per maand.
De lesboeken moest je kopen bij Heuwekemeijer op de Bredeweg.
Leontien Mulder-Heuwekemeijer zegt
Dat klopt Frank de Boer, mijn vader had een muziekhandel annex muziekuitgeverij.