
31 december 1939 – 31 december 1945
Door: Rijk Kouwenhoven (1929) woonde vanaf zijn geboorte ongeveer 25 jaar in de Jennerstraat, waar zijn ouders een melkzaak hadden. Zijn binding met de Watergraafsmeer is nooit verbroken omdat hij tot aan de opheffing van de Afdeling Beplantingen i.v.m. de Stadsdeelraden werkzaam was in het op Frankendael gelegen hoofdkantoor.

Tijdens mijn jeugd en ook in de oorlog woonde ik in de Jennerstraat. Achter onze straat, op de plek van het huidige Jeruzalem, stond veel afweergeschut van de Duitsers. Als de Engelse of Amerikaanse vliegtuigen in aantocht waren, zag je de Duitsers snel naar hun geschut rennen om dat in stelling te brengen en vlak daarna begonnen de zware dreunen, waardoor huizen trilden. Vooral ’s nachts was dat angstig als dat schieten werd begeleid door de zoeklichten van de Duitsers, die de hemel aftastten op zoek naar hun prooi. ’s Morgens waren wij dan al vroeg op straat om te zoeken naar neergekomen granaatscherven. Ik bewaar ze nog steeds om te laten zien hoe gevaarlijk het was om zo’n hete scherf op je kop te krijgen.
Op die zoektochten vond ik op een gegeven moment 6 hulzen van een 9 mm. wapen. Ze lagen tussen perceel Middenweg 130 en de hoek van de Röntgenstraat op het trottoir. Je vraagt je dan natuurlijk meteen al af wat daar ’s nachts gebeurd kon zijn. Ik heb er nooit iets over gehoord of gelezen, maar het was uiteindelijk een tijd, waarin je bijna nooit iets hoorde over aanslagen, die in de nacht waren gebeurd. Als er kopstukken bij betrokken waren las je dat wel, maar over het algemeen hield iedereen zijn mond dicht.
Die hulsjes staan nog steeds vooraan in de boekenkast en bij het zien daarvan komt de oude vraag over wat daar was gebeurd steeds weer naar boven. Maar, wij worden ouder en het aantal mensen, dat de oorlog meemaakte steeds kleiner, dus het antwoord op mijn vraag steeds moeilijker. Misschien dat een van de vele bezoekers van Vrienden van Watergraafsmeer mij alsnog een hint kan geven. Het spreekt vanzelf dat ik zeer nieuwsgierig ben naar een reactie, waarvoor dus al bij voorbaat heel veel dank.
Herkenbare tijd, Rijk
Hallo Rijk Kouwenhoven, wij woonden In de jaren 50 in de Jennerstraat op nummer 24 naast de familie Schipper.. en waren klant van jullie.. Ik ben geboren in de Makassarstraat in 1945 en heb 5 broers, de jongste drie zijn geboren in de Jennerstraat…. Ik zag een foto met drie jongens voor jullie winkel in een ander artikel. Weet je wie dat zijn? In het begin van de straat, nummer 4?!, woonde een kunstenaar, schilder of beeldhouwer, die als eerste een rode Jaguar E-type voor de deur had staan. Weet jij nog hoe die heette? Wij speelden wel bij jullie voor de deur.. een keer heb ik een rubber bal, vrij hard maar toch flink stuiterend, per ongeluk door een ruitje in de voordeur van jullie buren gegooid. Weet jij misschien ook of het klopt dat de Wim Jesse die boven de familie Schipper woonde, de bekende voetballer is geweest. Ik heb ook een tijdje de bakker van Kwakman op het Linaueushof geholpen met brood bezorgen.. Weet jij misschien zijn naam, hij woonde op de Ringdijk en had alleen dochters..
Veel vragen, het ga je goed.. tot hoors..
Hallo Rijk Kouwenhoven, jouw vader was onze melkboer. Ik woonde op het Linnaeushof 85 en mijn zus Ellie was bevriend met jouw zus Riet.
Weet je dat het afweergeschut op het Emmaveld de dikke Bertha werd genoemd?