Bij Zeeburgia houdt de gemeente een experiment met ondergrondse waterberging. Dat meldt de website aanbestedingsnieuws. Op het vroegere voetbalveld van voetbalclub Zeeburgia zijn gebouwen geplaatst voor tijdelijke huisvesting van jongeren en statushouders. Daardoor is het terrein extra verhard en moet er iets worden gedaan aan de afwatering om de velden van Zeeburgia na een regenbui sneller weer bespeelbaar te krijgen.

Het systeem voor de afvoer van regenwater ontstond zo’n twintig jaar geleden bij toeval door een productiefout van steenwolfabrikant Rockwool. Een partij isolatiemateriaal werd per abuis en onverpakt in de open lucht opgeslagen. Pas weken later bleek dat de ‘mislukte’ steenwolblokken zich hadden volgezogen met regenwater. Vele natte zomers later werd besloten dezelfde techniek toe te passen voor ondergrondse wateropslag.
Het systeem dat nu wordt gebruikt bestaat uit grote blokken vulkanisch gesteente die het overtollige water aan het grondoppervlak onttrekken en het doorgeven aan de bodemlaag daaronder. Daardoor ontstaat een duurzaam, ondergronds waterbergingssysteem dat bijdraagt aan een Rainproof Amsterdam. De blokken blijken zo’n dertig jaar gebruikt te kunnen worden.
Geef een reactie