Het ontstaan van het Christiaan Huygensplein

4
01

Oude AJAX stadion 1911-1934 – september 1930 . Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

Tot de jaren 50 van de 20e eeuw was de plek waar nu het Christiaan Huygensplein is een open vlakte, een prachtig speelterrein voor de jeugd.

Tot 1934 had er, iets naar achteren (nu Albert Heijn), het houten AJAX-stadion gestaan. Vanaf 1907 heeft AJAX daar gespeeld. Na de promotie in 1911 naar de hoogste afdeling werd er een houten tribune gebouwd en werd ook het tenue aangepast omdat Sparta al in dezelfde shirts speelde. Het stadion werd door de successen van AJAX echter te klein en de club verhuisde naar het nieuwe stadion De Meer, verderop aan de Middenweg.

En waar nu het Chinese restaurant Wong Koen is gevestigd stond tot 1957 een oude boerderij, Goed Genoeg geheten. In deze boerderij woonde de familie Groenink. De heer Groenink was paardenkoopman, terwijl hij op de boerderij schapen en koeien hield. Toen de boerderij werd afgebroken verhuisden ze naar de Finsenstraat.

02

Boerderij Goed Genoeg. Op de achtergrond zijn de huizen van de van Marumstraat te zien. Rond 1957 is deze boerderij afgebroken. Op deze plek is nu Wong Koen. Foto: Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

03

Christiaan Huygensplein in wording – 1954 Alle rechten voorbehouden

04

De 2 herenhuizen aan de Middenweg, gesloopt voor aanleg van het Chr.Huygensplein. Foto: Jan van Deudekom Alle rechten voorbehouden

Naamloos-12

Aanleg Christiaan Huygensplein- ± 1959 . Beeldbank Amsterdam Alle rechten voorbehouden

06

Chr.Huygensplein – 2013 . Foto: Jo Haen © Alle rechten voorbehouden

Aan de linkerkant langs de Middenweg (op de plek van de bank) stonden tot vlak na de oorlog 2 herenhuizen onder een kap. Deze huizen zouden rond 1939 worden afgebroken maar door het uitbreken van de 2e Wereldoorlog is dit pas na de oorlog gebeurd. Er was daar toen ook een tijdelijk eindpunt van lijn 9 vanwege het omleggen van de lus.

Eind jaren 50 is men begonnen met de aanleg van het Christiaan Huygensplein. Er kwamen ruime woningen en beneden de flats veel winkels. In de loop der jaren hebben er heel wat winkeliers in de diverse winkelpanden gezeten. Een opsomming van alle winkels vanaf het begin (ongeveer 1960) tot nu toe is ondoenlijk, maar we willen toch een poging wagen en ook vindt u onder dit verhaal een aantal foto’s van diverse winkels. De oudste nog bestaande winkel is die van de bloemenwinkel Bosch op nr. 4. Eerst van Niek Bosch en nu Bosch Bloemsierkunst. Terwijl ook A.H. er al vanaf het begin is gevestigd.

Share.

4 reacties

 1. Marianne Boersma on

  Ik ben in 1947 geboren op de Middenweg en heb het ontstaan van het Huygensplein van dichtbij meegemaakt. Ik wil een poging doen om de winkels die er het allereerste zaten op te schrijven. We beginnen bij de twee herenhuizen op de Middenweg. Daar is AH begonnen. Daarnaast kwam Helmers de kapsalon. Op de hoek zat de Gruyter. We gaan nu de hoek om en komen bij Bolhoven. Daarnaast zat een slijterij, modezaak Loomans, slager Kerkling, schoenenzaak Vierhout, de groentewinkel van Post en daarnaast op de hoek zat volgens mij nog een Bolhoven. Gaan we naar de overkant… daar zat een keukenfirma met als buur een speelgoedzaak. Daarnaast Buys, herenmode. Ook was er een schitterende winkel met mooi servieswerk en kristal HaWeVe. Daarnaast zat Niek Bosch en de firma Kool voor huishoudelijke artikelen. Dan had je de avondverkoop van Kwakman en op de hoek de broodbakker Kwakman. Hierna ben ik kwijt wat er tussen Kwakman en de chinees zat. Het was in ieder geval een fijn plein en je kon er voor van alles en nog wat terecht.

 2. Tussen Kwak en Chinees zat de bank waar mijn vader zijn spaargeld op had staan (ging ie elke week even langs om te inspecteren). Die locatie die Jo aangeeft voor de bank, daar zat een kapsalon en pas later de bank (een andere dan dat daar rechts naast Kwak zat) – O ja er zat ook nog de super van Jacq Hermans, daar kocht mijn vader zijn ‘Victoria-biskwietjes’ vond ie lekkerder dan die van Appie, maar wij lachten hem uit, wisten dat ie het om de centen deed (vandaar die spaarrekening).

  In de weilanden liepen tientallen paarden – en het hek was hoog en vrij stevig – lukte ons nooit, komende van de Rontgenstraat om dwars door te steken naar de vanderWaalsstraat.

  Het eindpunt van lijn 9 was op de hoek van de Kruislaan, moest heel ingewikkeld gerangeerd worden : motorwagen en bijwagen wisselen en dan ook nog de stroombeugel omzetten – altijd leuk om naar te kijken

  • Marianne Boersma on

   O ja, nu weet ik het weer. Nadat ik mijn verhaaltje had geschreven kwam ik erachter dat ik boekhandel Haverman vergeten was. Die zat tussen Vierhout, de schoenenzaak, en Post, de groenteman in. Over het eindpunt van lijn negen heb ik twijfels. In mijn herinnering is het eindpunt altijd bij Betondorp geweest naast het Ajaxstadion.

 3. Frits van Buuren Wij maakten een dempie in de sloot bij de van Marumstraat zodat s’avonds de koeien door de Helmholtzstraat liepen. Groenteman Post zat op de hoek van Marumstraat / Linneausparkweg en verhuisde naar het Christiaan Huiigensplein.

  Loes Kieviet Nostalgie!

  Henny Sprangers Mijn ouders begonnen ook de zaak daar.HA-WE -VE.Eerst met meubelen en stoffen en behang al snel met kleine geschenken later de Luxe Geschenken.w.o.Royal Albert.Leerdam glas en kristal.Veel Saksisch Porcelijn en Wedgewood en Sieraden.In 1960 ben ik vandaar getrouwd.We woonden erboven.Een hele mooie tijd.

Leave A Reply