Oorlogsmonumentje in de Pythagorasstraat

0

1995 – 2019

Vorige week ontving ik van mevrouw Kruizinga een fotootje met daarop een paaltje met de tekst

TER NAGEDACHTENIS AAN ALLE IN
’42 ’43 GEDEPORTEERDE
JOODSE FAMILIES UIT DE BUURT
3 MEI 1995

Foto: Elika Kruizinga – 1995 – Alle rechten voorbehouden

Het fotootje was uit 1995. Het paaltje was geplaatst in de Pythagorasstraat vóór nummer 77 op 3 mei 1995. Ik was benieuwd of het paaltje er nog zou zijn. Vanmorgen ben ik eens gaan zoeken en inderdaad: het paaltje staat er nog met het messing plaatje met bovenstaande tekst.

Het paaltje vóór Pythagorasstraat 77 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehouden

Ik was er stil van. Ik had het paaltje nog nooit gezien, terwijl ik toch al zo lang in de Watergraafsmeer, waarvan 18 jaar pal om de hoek.
Een particulier initiatief? Wie kan mij daarover iets meer vertellen?

Mevrouw Elika Kruizinga reageerde nog als volgt:
“Ik ben zelf bij de onthulling geweest. Die donkere vrouw heet Lies Mulder en woonde, ik dacht op nummer 117.  Ze emigreerde naar Canada. Dat heb ik haar nog een paar keer ontmoet toen ik bij mijn zuster en zwager was. Ze woonde in Toronto.
Lies Mulder heeft dit verzorgd toen ze in Nederland was. Ik denk dat ze, als ze nog leeft, 83 zal zijn.”

Aan de overkant, vóór nummer 116, zijn op 5 maart 2016 3 Stolpersteine zijn geplaatst voor leden van de familie Vleeschdraager. Dat staat op deze site vermeld. Ga naar Familie Vleeschdraager

De Stolpersteine (struikelstenen) voor de familie Vleeschdraager – 2016 – Foto: Jo Haen – Alle rechten voorbehoudenOok voor nummer 133 zijn 3 Stolpersteine geplaatst voor 3 leden van de familie Lehman-Soesman
En tevens op de Linnaeusparkweg voor nr 79 voor leden van de familie Nol

OPDAT WIJ NOOIT VERGETEN!

Jo Haen

Op 4 mei 2020 werd bij het monumentje in de Pythagorasstraat door Petra Seel de taptoe geblazen. Taptoe in de Pythagorasstraat

Share.

Leave A Reply