Bron: Het Parool
Op pad met vlinderteller Els de Vos: ‘Net zat een dagpauwoog in de hals van Cruijff’
Zondag is de laatste dag van de Nationale Vlindertelling. Het barst momenteel van de vlinders, maar dat betekent niet dat het goed met ze gaat.
Aan de overkant van het huis van Els de Vos (58) in Sportpark Middenmeer schittert een enorme muurschildering van Johan Cruijff. “Net zat een dagpauwoog in de hals van Cruijff,” zegt ze ter begroeting. “Dat is een leuk begin, vind je niet? Maar hij is alweer weg.”
Ze onderhoudt het gemeenteplantsoen naast haar huis en daar heeft ze, net als in haar eigen achtertuintje, een waar paradijs voor vlinders en andere insecten gemaakt. Een schitterende mix van inheemse bloemen en planten, watertjes, rottend fruit, dode boomstronken (‘Dood hout doet leven’), en veel beschutting van hoekjes en plekjes waar vlinders even kunnen opdrogen, een droge takkenril van kamperfoelie bijvoorbeeld.
Alleen jammer dat het net begint te motregenen. “Daar houden vlinders niet van,” zegt De Vos, terwijl ze met een paraplu in haar tuin gaat zitten. “Normaal miegelt het hier van de vlinders. Ik wil mijn lijstje van gisteren er wel bij pakken.”
Schaaltje met rottende peren
Geen vlinder te zien, deze zondagochtend. Aan de achtertuin van De Vos ligt dat niet. Op tafel staat een schaaltje met rottende peren. Daar zijn atalanta’s en gehakkelde aurelia’s dol op. Ook de broccoli is speciaal gezaaid voor de vlinders. De Vos haalt een plantenbak die verstopt staat tussen de struiken. “Kijk, paarse spitskool. Helemaal afgevreten door koolwitjes.”
Ook heeft ze een bak met brandnetels. “Heel veel mensen zeggen: uitroeien, bestrijden! Maar atalanta’s zijn afhankelijk van brandnetels. Net als paardenbloemen of teunisbloemen. Mensen zien dat als onkruid, maar ’s avonds zit het tjokvol met hommels en nachtvlinders.”
Diezelfde mensen planten hun tuin vol met hortensia’s en rododendrons – een doorn in haar oog. “Mensen vinden dat leuk, maar ik heb een ontzettende hekel aan hortensia’s en rododendrons. Die hebben namelijk geen invloed op Nederlandse vlinders.”
In de wereld van De Vos moet een plant niet alleen mooi zijn, maar ook nuttig zijn voor inheemse insecten. “Vlinders, wilde bijen, zweefvliegen en nachtvlinders zorgen voor 98 procent van de bestuiving. Zij zijn dus veel belangrijker dan die kwalitatief uitermate teleurstellende honingbij.”
Natuur, je beste buur
Behalve een bijzonder actieve vrijwilliger voor de Vlinderstichting, die de jaarlijkse Nationale Vlindertelling organiseert, is De Vos ook coördinator bij Natuur, je beste buur. Die club vrijwilligers beheert de randen van sportparken van Middenmeer, Voorland en Amsterdam-Oost, waar een vlinderidylle is aangelegd.
De Vos: “De landelijke vlindertelling moet ons bewust maken van wat om je heen gebeurt. Die telling stopt vandaag wel, maar mensen moeten zich het hele jaar inzetten voor vlinders. Zet in plaats van een hortensia een vlinderstruik in je tuin. Maai het gras niet te kort. Sommige grasvelden zijn zo kort dat je erop kunt biljarten. Of mensen hebben zo’n crematoriumtuin: alleen maar grijze kiezels. Of van die grote grijze tegels. Dat noem ik een helikopterlandplaats. Dat heet dan onderhoudsvriendelijk. Klopt, maar er groeit geen grasspriet.”
Het zonnetje breekt door en De Vos wandelt door de struiken van het plantsoen naar haar woning. Dan toch hier en daar een vlinder, maar het houdt niet over. De Vos: “Ik vind het teleurstellend. Ik regel zon, heb al die bloemen geplant, en dan komen ze nog niet.”
Misschien zitten ze bij de buren? De Vos: “Nee, die hebben hortensia’s.”
Hans van der Beek
Geef een reactie