Bron: oost-online.nl
Aan de Hugo de Vrieslaan leverde corporatie Rochdale onlangs Blok N op. Op de plek waar eens het Willem Dreeshuis stond, staan nu twee stralend witte appartementsgebouwen van respectievelijk acht en vier verdiepingen. Voor Rochdale betekent dit de afsluiting van de werkzaamheden ten behoeve van renovatie en vernieuwing van Jeruzalem. Een andere ontwikkelaar werkt nog wel aan de realisatie van zo’n tachtig koopwoningen in Blok G en H, pal naast Blok N.
Er wordt nog gebouwd aan Blok G en H
Ook pensioenbelegger Bouwinvest is actief in Jeruzalem. In 2016 verwierven zij al 24 nieuw gerealiseerde eengezinswoningen in de vrije huursector in Blok I. Ook zijn zij de eigenaar van 40 van de 80 in aanbouw zijnde woningen aan de Hugo de Vrieslaan.
Deze L-vormige gebouwen rond hoven in Blok G en H van ontwikkelaar M.J. De Nijs krijgen dezelfde karakteristieken als de oudbouw in de wijk. Achter de witte betonnen gevelpanelen hier echter geen kleine duplexwoningen maar ruime gezinswoningen van gemiddeld ruim 100 m2. Bouwinvest verhuurt haar deel in de vrije sector, de overige 40 zijn koopwoningen. De woningen worden naar verwachting in de tweede helft van dit jaar opgeleverd.
Blok N
Het meest in het oog springende nieuwe gebouw van de wijk is Blok N aan de Hugo de Vrieslaan. Recht tegenover de zuidelijke ingang van Park Frankendael, realiseerde Rochdale 86 nieuwe sociale huurwoningen in twee appartementengebouwen. De twee witte gebouwen, het ene acht verdiepingen hoog, het andere vier, zijn met elkaar verbonden door een laagbouwruimte. In deze vooral uit glas opgetrokken ruimte bevindt zich de gezamenlijke fietsenstalling. De woningen bestaan uit twee kamers, zijn gemiddeld zo’n 60 m2 groot, hebben een balkon en een inpandige berging. De huren van de woningen zitten aan de bovengrens van de sociale huurgrens, zo’n 710 euro.
Dorp in de stad
Voor Rochdale zit de renovatie en vernieuwing van Jeruzalem er met de oplevering van Blok N nu eindelijk op. Nog even wordt er gewerkt aan de laatste nieuwe gebouwen aan de Hugo de Vrieslaan. Daarna is Jeruzalem, na jaren van plannen, protesten en uitstel om verschillende redenen, eindelijk weer wat het volgens haar bewoners altijd al was: een rustig en groen dorp in de stad.
Kwantiteit boven kwaliteit
Vanwege de enorme woningnood ging het er destijds om, in korte tijd zoveel mogelijk woningen te bouwen. Kwantiteit ging boven kwaliteit en de meeste woningen in die tijd van wederopbouw werden ontworpen om vijftig jaar mee te gaan, in plaats van de gebruikelijke levensduur van honderd jaar. Om snel en goedkoop te kunnen bouwen werd er gebouwd met een bouwwijze die werkt met standaardmaten, -plattegronden en standaard betonnen bouwonderdelen.
In Jeruzalem werden de toenmalig nieuwe inzichten uit de architectuur en stedenbouwkunde voor het eerst in het klein toegepast. Deze inzichten, zoals de L-vormige woningblokken van duplexwoningen rondom hoven, werden later onder andere in de Westelijke Tuinsteden op veel grotere schaal in de praktijk gebracht.
Van uitstel kwam geen afstel
Al in de jaren 80 van de vorige eeuw was Rochdale van plan om Jeruzalem te renoveren en te moderniseren. Door de jaren heen zijn er diverse plannen gemaakt maar door tegenstand van de bewoners en politieke verdeeldheid kwam geen van die plannen van de grond en gebeurde er uiteindelijk lange tijd niets.
In 2010 kreeg Jeruzalem als eerste naoorlogse wijk de status van Rijksmonument en leek er eindelijk schot in de plannen te komen. Het Stedenbouwkundig Plan Jeruzalem werd vastgesteld en zowel Rochdale, het stadsdeel als de meeste bewoners schaarden zich uiteindelijk achter dit plan. Dit keer was het echter de economische crisis die roet in het eten gooide, er was geen geld meer om de vernieuwing uit te voeren en de plannen werden opnieuw uitgesteld.
Uiteindelijk is de vernieuwing van de wijk in 2014 van start gegaan en om deze te versnellen is het oorspronkelijke plan uit 2009/2010 aangepast. Die verandering betekende dat er uiteindelijk minder gesloopt en meer gerenoveerd is. Als gevolg daarvan zijn er meer sociale huurwoningen behouden en minder woningen in de vrije sector gebouwd.
Eelco Hiemstra
Geef een reactie