3 juli 1911
Door: Jo Haen (1939) Geboren in Purmerend. Ik woon sinds 1963 in de Watergraafsmeer. Samen met Ron de Wit beheer ik deze website. Ik schrijf verhalen, interview mensen in de WGM en organiseer verhalenwandelingen.
Contract tussen de Amsterdamsche Footballclub AJAX en J. Nibbering te Haarlem op 3 juli 1911
Het oude stadion – Alle rechten voorbehouden.
Ajax voetbalde vanaf 1908 tot 1934 op de plek waar zich Albert Heyn op het Christiaan Huygensplein bevindt. Het was een primitieve locatie. Kleedkamers waren er in de beginjaren niet, men kleedde zich om in Café Frankendael. In 1911 promoveerde Ajax naar de hoogste afdeling.
In 1911 werd er, mede dankzij het kapitaal van de toenmalige voorzitter Wim Egeman een nieuw veld met een houten tribune gebouwd. Het stadion werd in de volksmond ‘het Houten Stadion’ genoemd.
De werkzaamheden aan het terrein werden uitgevoerd door de fa. J. Nibbering te Haarlem. De graszooden (dik 10 cm.) moesten worden verwijderd, de ondergrond moest gelijk gemaakt worden en gerold, de graszooden moesten weer neergelegd worden met ‘helling van uit het midden naar de kanten van ongeveer 8 cm.’ De kosten bedroegen 13 cent per vierkante meter en het werk moest op 15 augustus 1911 worden opgeleverd.
Bijgaand een kopie van het contract tussen de Amsterdamsche Footballclub AJAX en J. Nibbering te Haarlem.
Met dank aan Paul van Deudekom
Jo Haen zegt
Het Houten Stadion
In 1907 verhuisde Ajax vanuit Noord (Laanweg) naar een terrein aan de Middenweg (het huidige Christiaan Huygensplein) . Bereikbaar met lijn 9 en de Gooische Stoomtram.
De eerste wedstrijd wordt gespeeld op 29 september 1907. Omgekleed wordt er in café Frankendael (toen nog café Brokelmann) want kleedkamers waren er toen nog niet. Ook geen tribune. Alleen een veld. Maar na de promotie van Ajax in 1911 naar de 1e Klasse worden er twee tribunes gebouwd , een zittribune en een staantribune. In 1914 wordt dit Houten Stadion, zoals men het noemt ter onderscheiding van het ‘stenen stadion’ naast het huidige Olympisch Stadion (het stenen stadion is afgebroken en een nieuw stadion werd gebouwd i.v.m. de Olympische Spelen in Amsterdam in 1928).
Vanwege de groei van de club worden er in 1916 nog een paar tribunes gebouwd aan de twee nog lege kanten. En in 1917 een grotere hoofdtribune ter vervanging van de oude tribune, waarmee de capaciteit naar ruim 14.000 plaatsen stijgt. Het was een prachtige, Engels aandoende tribune, met overkapping, rustend op stoere houten staanders. Op 30 september 1917 wordt de nieuwe tribune ingewijd: de dag waarop het eerste-klassevoetbal terugkeert naar het Ajax-terrein. [
Ajax zal 27 jaar in het Houten Stadion voetballen. Tot december 1934 toen een nieuwe Ajax-stadion werd opgeleverd, stadion De Meer, verderop aan de Middenweg.
Bron: Kampioenen ’14-’18 – Menno Pot
Lees ook het krantenartikel met foto https://www.vriendenvanwatergraafsmeer.nl/van-meer-naar-de-nieuwe-meer/