Originele details

0

1991

Familie Lakeman – Bron: Herinneringen aan de Zacharias Jansestraat

Zacharias Jansestraat – Alle rechten voorbehouden

Sinds oktober 1991 zijn wij de trotse eigenaren van Zacharias Jansestraat 4. We vielen onmiddellijk voor de originele details: de zwarte marmeren schoorsteenmantels, het gezandstraalde siermotief in de hal – dat overigens verkeerd-om staat, de ornamenten in de plafonds. Bij die ornamenten hebben al heel wat bezoekers zich afgevraagd: “Zijn het nou lepelaars of uilen?´

Op de eerste verdieping belandden we in de jaren ’60: gipsplaat, een glaswand en een schoorsteenmantel bestaande uit verschillende pastelkleurige stukken natuursteen, door een vriend van ons ‘het grafmonument van tante Alida’ genoemd.
Stukje bij beetje hebben we ons huis opgeknapt, waarbij ons uitgangspunt was dat het in 1903 gebouwd werd. Daarbij kwamen we toch ook op de eerste verdieping originele details tegen onder lagen behang en platen hout: olijfgroene en bruine verf, gehout behang – bij wijze van lambrisering -, een gesjabloneerde sierrand. De sierrand hebben we gekopieerd, maar nooit gebruikt. Het olijfgroen en bruin hebben we ook gelaten voor wat het was. Niet onze smaak.

Wel hebben we de quasi-wortelnotenhouten zuil naast de trap in ere hersteld. Achterin een kast vonden we nog een verborgen kastje, een kluis? We hebben ons laten vertellen dat het huis ooit door een tandarts is bewoond. Was het een medicijnkastje? Een kastje voor zijn opiaten?? Geheim van het huis!

Geen geheim was het vervangen van de oude ramen door dubbel glas. De hele straat leefde mee. “Toch geen aluminium hè?” vroegen sommige straatgenoten. Op ons ontkennende antwoord liepen ze zichtbaar opgelucht verder. Toen Ruben onderaan de erker zijn zelfgedraaide bollen bevestigde, kon hij rekenen op veel positieve geluiden uit de buurt. Op foto’s bij Cees de Heus zagen we dat het dakraam oorspronkelijk een torentje had, later blijkbaar verdwenen. Dat laten we ook maar zo….

Share.

Leave A Reply